Proč EU nechápe, že chudí přírodu nechrání?

Uveřejněno dne 10 listopadu 2021 000 8:29
Evropská komise sama uvádí, že v důsledku Green Dealu by mohla padnout do energetické chudoby třetina obyvatel EU, tj. přes sto milionů lidí. V Česku by se mohlo jednat až o 3,5 milionu lidí. Budou se tito lidé chovat ekologicky?

Pokud ano, tak pouze proto, že k tomu budou svou chudobou donuceni. Nebudou si moci dovolit cestovat, budou kupovat méně jídla a budou šetřit i na spotřebě elektřiny, plynu, vody. Ovšem určitě nebudou chtít v zimě zmrznout. Když to bude nutné, budou si topit třeba pet flaškami. Tak, jak je to běžné v chudých částech světa. Tam totiž zcela logicky lidé ekologii vůbec neřeší. Chtějí totiž přežít, takže shánějí jídlo a peníze. A pokud je jim zima, tak samozřejmě i teplo. Jakékoli.

Přijde mi fascinující, že by tohle lídři Evropské unie nevěděli. Podle mě to vědí. Stejně jako moc dobře vědí, že Evropa je jediným kontinentem, kde se už roky skutečně dramaticky snižují emise. V současné době už celá EU vypouští jen asi 6,5 procenta CO2. Naopak Asie v čele s Čínou, která jich vypouští v celosvětovém měřítku většinu, jejich množství stále navyšuje.

Proč to tedy EU dělá? Proč chce uvrhnout desítky milionů lidí do chudoby a donutit je tak k neekologickému chování? Vždyť to nedává žádný smysl. Jsem přesvědčená, že drtivá většina lidí v Evropě chce životní prostředí chránit. Chce se chovat ekologicky a dokonce je ochotná za to i něco zaplatit či si ukrojit z komfortu. Ale děláme to proto, že si to můžeme dovolit. Naše životní úroveň většinu z nás nenutí každý den doslova bojovat o přežití bez ohledu na cokoli.

Pokud ale zchudneme, nebudeme mít práci, nebudeme mít na zaplacení účtů, nebudeme si moci dovolit kupovat dostatek jídla, začneme se chovat jinak. Vsadím boty na to, že se začneme k životnímu prostředí chovat hůř. V žebříčku našich priorit se ekologie propadne hluboko pod jiné.

Navíc vidím ještě jedno riziko. Pokud budou současní lídři EU pokračovat v nastaveném směru, bude to voda na mlýn nejrůznějším populistům a extrémistům. Ti už dnes hrají protievropskou kartu. Pokud nám všem Green Deal skutečně až několikanásobně zdraží energie, dostanou do ruky trumfové eso.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist