Raketově rostoucí ceny energií by mohly ochromit evropskou ekonomiku

Uveřejněno dne 10 listopadu 2021 000 8:34

Nárůsty cen energií v Evropě neubližují jen spotřebitelům.

Vzepětí cen začalo postihovat průmyslové činnosti a hrozí, že zasadí úder zotavení evropských ekonomik po COVIDU trojí pohromou snížením kupní síly spotřebitelů, nižší průmyslovou výrobou a vyššími provozními náklady.

Obří evropské firmy počínaje chemičkami a doly až po potravinářský sektor říkají, že nadoblačná výše cen plynu a elektřiny jim drtí ziskové marže a některé z nich nutí omezovat provoz.

Některé továrny už kvůli rekordně vysokým cenám plynu zavřely. V nadcházejících týdnech podle analytiků dojde po celé Evropě nejspíš k rozsáhlejšímu zastavování ekonomických aktivit.

Mezitím rekordní ceny zemního plynu v Evropě vyhání Asijské výchozí ceny kapalného zemního plynu (LNG) do rekordních výšin už v tomto ročním období, ač je již po vrcholu letní poptávky, ale ještě je před zimní topnou sezónou.

Kombinace evropského zaškrceného trhu s plynem, nízkých rychlostí větru, abnormálně nízkých zásob plynu a rekordních cen uhlíkových povolenek vyženou srovnávací ceny plynu a ceny elektřiny na tomto kontinentu v největších ekonomikách do rekordních výšin. Ceny plynu a elektřiny v Evropě téměř denně překračují nové rekordy, čímž vyvíjí tlak na vlády, jelikož spotřebitelé protestují proti rostoucím účtu za energie.

Ale nejsou to jen spotřebitelé, kdo se potýkají s rekordními cenami energií. Začínají to pociťovat i průmyslová odvětví.

Výrobce produktů z vodíku a z dusíku CF Industries tento týden prohlásil, že kvůli vysokým cenám zemního plynu zastavuje provoz v obou svých britských výrobních kombinátech v Billinghamu a v Ince.

„Společnost nemá žádný odhad, kdy v těchto závodech obnoví výrobu,“ uvedla CF Industries.

V Norsku sídlící Yara, jeden z největších světových výrobců čpavku, omezuje kvůli rekordně vysokým cenám plynu výrobu.

„Rekordně vysoké ceny zemního plynu v Evropě postihují ziskovou marži z čpavku a Yara v důsledku toho v četných svých závodech omezuje výrobu. Včetně optimalizace probíhající údržby Yara do konce příštího týdne omezí svou výrobní kapacitu v Evropě o asi 40 procent,“ uvedla v pátek společnost.

Obří německý výrobce bioetanolu CropEnergies AG uvedl, že jeho provozní zisk za druhé čtvrtletí jeho finančního roku se propadl skoro na polovinu, jelikož „k tomu vedly značně vyšší čisté ceny surovin a poslední vzestup cen energií na rekordní výši, které jsou hlavními břemeny, jež vedly k těmto výsledkům.“

Největší chemický výrobce Evropy rovněž v Německu sídlící BASF a vrcholný výrobce mědi Aurubis rovněž označují vysoké ceny energií za významné břemeno snižující jejich zisky a ziskové marže.

Hlavním průmyslové společnosti ve Francii jako výrobce cukru Tereos a výrobce škrobu Roquette Freres Bloombergu řekly, že ty rekordně vysoké ceny energií vyvíjí inflační tlak na jejich finanční a „vůbec na všechny ostatní náklady.“

Ale veškerý tento protivítr, který zpomaluje evropský průmysl, bude ale asi jen začátek, zvláště jestli bude nadcházející zima v Evropě a v Asii chladnější než obvykle, čímž vyžene výše poptávku po plynu a elektřině.

Průmyslu v Evropě během chladné zimy hrozí výpadky dodávky, varovala tento týden banka Goldman Sachs.

„Za takových okolností by byl jediným vyvažujícím mechanismem při značném dalším vzestupu evropských cen plynu a elektřiny v reakci na potřebu zadusit poptávku omezením poptávky po elektřině v průmyslových sektorech tím, že se budou vypínat dodávky,“ uvedli analytici Goldmana ve zprávě vydané Bloomberg.

Zaškrcení výroby v průmyslových sektorech je jednou z posledních věcí, kterou Evropa zrovna teď potřebuje, právě když se ekonomiky začaly zotavovat z pandemie.

Navíc konkurence z Asie na trhu kapalného zemního plynu (LNG) by mohla znamenat, že už dostatečné množství dalších dodávek LNG nesežene. Vyvolávací ceny v Asii jsou v této roční době na rekordní výši, ale kupující to stejně platí, když se bojí, že globální nedostatek zemního plynu by se mohl s příchodem zimní sezóny zhoršovat.

„A asi už trochu začíná panikařit, protože tam loni měli opravdu hroznou zimu,“ řekl tento týden Bloomberg řídící jednatel a globální ředitel pro Integrated Gas u Accenture.

Energetické infrastruktury a průmyslová odvětví v Evropě a nejspíš i vlády si dělají naděje, že zima bude mírná, jak se sluší na globální oteplování, a na větrníky bude hodně foukat, protože jinak bude propad dodávek zemního plynu trvat až do konce prvního kvartálu roku 2022.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist