Merkelová je minulost, němečtí Zelení představili vizi nového světa: Neptejte se, kolik stojí ochrana klimatu. Buřtožrouti

Uveřejněno dne 11 listopadu 2021 000 10:18

Němečtí Zelení kromě programové shody s českými Piráty kopírují i předvolební vývoj popularity. Zatímco na jaře se celkem reálně rýsovala sousedská spolupráce obou stran na úrovni předsedů vlády, teď se propadly až na třetí místo s mizernými vyhlídkami na zvrat. Die Grünen se týden před volbami pokusili nakopnout kampaň stranickou konferencí, na které chtěli předvést to nejlepší, co dovedou.

Merkelová je minulost, němečtí Zelení představili vizi nového světa: Neptejte se, kolik stojí ochrana klimatu. Buřtožrouti
Foto: Screen Youtube
Popisek: Annalena Baerbocková, lídryně německých Zelených

I Frankfurter Allgemeine Zeitung, který se Zelenými jinak spíše sympatizuje, nazval nedělní sešlost jako „křečovitě sebevědomou“ až s prvky sugesce. Stranickou lídryni Annalenu Baerbockovou všichni oslovovali jako „budoucí spolkovou kancléřku“, ačkoliv vývoj preferencí ukazuje, že strana bude ráda, když uhájí třetí místo před mohutně dotahujícími liberály z FDP.

Jejich předseda Christian Lindner několik hodin předtím tak trochu načůral do mraveniště německému svatému nadšení pro zelenou ekonomiku, když si na mítink pozval průmyslového manažera, který varoval, že „bez výkonu není prosperity“, a sám předseda pak dodal, že je osvěžující, když o potřebách průmyslu hovoří průmyslník, a ne sociolog či teolog, jak se v Německu stalo zvykem. Jeho výstup získal široký ohlas v Německu i v zahraničí a do finále kampaně dal FDP slušný vítr do vrtulí.

 

Zelení naproti tomu i v neděli stále jeli svou mantru. „Pouze jedna strana ví, co má dělat. A pouze jedna kandidátka dovede zajistit, aby i naše děti a vnoučata stále mohly žít ve svobodě,“ burcoval Winfried Kretschmann, stranický veterán a doposud jediný zemský premiér v historii strany.

 
Psali jsme:

Přispěly k tomu i její osobní kauzy, třeba přikrášlování životopisu, který jinak představuje klasickou zelenou pouť institucemi po trase asistent poslance – neziskový sektor – volená funkce s přivýdělky psaním do novin.

Nyní spolupředsedkyně vybízela Zelené, ať nepropadají pesimismu. „Každý třetí volič ještě není rozhodnutý, to je dvacet milionů. Cítím v této zemi sílu, abychom otevřeli novou kapitolu,“ burcovala publikum, u jehož části si novináři všimli až frenetického vytržení.

Příští vláda podle Baerbockové musí být klimatická a ukončit „ztracené roky“ pod Angelou Merkelovou.

Projev Annaleny Baerbockové:

Ochrana klimatu, sociální soudržnost a prosperita podle ní jdou ruku v ruce. „Ochrana klimatu vytváří pracovní místa, nové průmyslové příležitosti a následně sociální prosperitu,“ ujišťovala. Novinářka poznamenala, že v této části projevu nebyla věta, kterou by v kampani už mnohokrát neřekla.

Nová vláda musí tímto způsobem okamžitě „završit sociální spravedlnost“. Skutečně bohatá společnost je podle ní jen taková, kde žádné dítě nežije v chudobě. CDU kancléřky Merkelové v tom podle ní selhala a musí odejít do opozice.

PODROBNOSTI V NĚMČINĚ ZDE.

Zlatým hřebem mobilizačního sněmu mělo být vystoupení jejího partnera z vedení strany Roberta Habecka. Ten kritizoval, že v kampani se vůbec nemluvilo o „skutečných výzvách“. Připomněl, že v dubnu německý ústavní soud politiky vyzval, aby více dbali o zelenou budoucnost, na kterou mají děti právo a politici tuto výzvu podle něj ignorovali.

Místo toho uvízli v hloupých debatách o tom, kolik bude ochrana klimatu stát. „Vůbec není otázka, kolik ochrana klimatu stojí,“ rozčílil se spolupředseda Zelených. „Je to stejně nesmyslná otázka, jako jestli si dáte devátou klobásu, když už jste jich snědli osm a je vám už dávno špatně,“ dodal do smějícího se sálu.

Byla to nejspíš ironická narážka na fotografii kandidáta konkurence Armina Lascheta, který při kampani v Bavorsku poobědval místní slavné klobásky, čímž vzbudil u veganské komunity kolem Zelených posměšky z nadbíhání „starým bílým páprdům“ slovy poslance Profanta.

 

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist