Proč se v 21. století bojíme zimy a svítíme svíčkami?

Uveřejněno dne 11 listopadu 2021 000 10:20
Svět se modlí za mírnou zimu, protože téměř nikde nemají dostatek plynu. V Číně je takový nedostatek elektřiny, že musela být zavřena spousta továren a v obchodech svítí svíčkami. Zní to jako popisek ke katastrofickému filmu.

Ceny elektřiny i plynu kvůli nedostatku dramaticky stoupají. Vlády řeší, jak pomoci domácnostem i firmám. Krachují první dodavatelé energií, protože nedokážou svým zákazníkům zajistit dodávky za nasmlouvané ceny. To všechno je nepříjemné, ale není to nic proti tomu, jestli se svět ocitne v opravdové energetické krizi. A to pochopitelně především v zimě.

Česká republika má svých problémů dost. Ovšem (téměř) všichni jsme už dávno zvyklí, že elektřina i plyn zkrátka jsou. Takže světlo si zajistíme cvaknutím vypínačem, teplo otočením kohoutku na radiátoru. Je tomu tak desítky let. Na strach ze zimy vzpomínají už jen ti nejstarší z nás. V posledních letech se v téhle souvislosti každoročně řešilo prakticky jen to, jak zabezpečit, aby v zimě nezmrzli bezdomovci.

Vzhledem k tomu, že se společnost neustále vyvíjí, tak by se dalo předpokládat, že bude situace lepší a lepší. Jenže ona není. Najednou je zde opět strach ze zimy a v obchodech se svítí svíčkami (zatím jen v těch čínských). To přece není normální.

Je to bohužel důsledek lidské hlouposti. Média i řada politiků podléhá křiku a nesmyslným požadavkům různých Grét a samozřejmě také svodům lobbistů. A dělají se nesmyslná a hlavně nebezpečná rozhodnutí.

Rozhodně nechci zpochybňovat ani bagatelizovat rizika změny klimatu. Ovšem nedává žádný smysl snažit se jí odvrátit tak, že se vystavíme jiným akutním rizikům. Nedostatek plynu a elektřiny k nim rozhodně patří.

Vůbec třeba nechápu způsob myšlení těch, kteří požadují určení konkrétního roku odchodu od uhlí. Zdravý rozum přece velí, že musíme rychle vybudovat náhradní zdroje, abychom pak mohli uhlí vypnout. Ale jsou snahy dělat to přesně opačně. V Německu dokonce chtějí vypnout i jádro. To už je úplně na hlavu.

Není přece možné nechat se napospas rozmarům počasí na jedné a rozmarům Putina na druhé straně. Jenže tahle debata se téměř nevede. Každý, kdo po ní volá, je okamžitě nálepkován a umlčován. A najednou se všichni diví, že není dost elektřiny a plynu a že jsou ukrutně drahé. Je to přitom naprosto logický důsledek.

Zatím jsme ještě nezmrzli. Dokonce zatím ještě svítíme světly a továrny stále fungují. Takže ještě není pozdě, ale nejsem si jist, jestli se nenajdou chytráci, kteří místo šlápnutí na brzdu ten jedoucí vlak mířící do zdi ještě nepomůžou tlačit.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist