EKOLOGIE: Cirkulární ekonomika je lež. Jako OZE

Uveřejněno dne 13 listopadu 2021 000 13:46

Kdo nevěří, že nám vlády ve vleku zelených fanatiků chtějí komplet předělat životy, uvěří, až bude číst nový vládní dokument. Jmenuje se Strategický rámec cirkulární ekonomiky 2040. Má to být další ze série pseudoléků, které zastaví „globální změnu klimatu“.

Cirkulární, tedy oběhová ekonomika má být jedním ze způsobů, jak zachránit světové klima v současné podobě. Nemá cenu zabíhat do detailů těchto plánů. Položme si rovnou základní otázky – kolikrát se dá úspěšně recyklovat plastová láhev, igelitový pytlík nebo nylonová bunda? Kolik lidí může postupně nosit jedny džíny? A kolik lidí může postupně nosit společenský oblek? Dříve či později stejně zbude hromada odpadu, který nebude možné recyklovat (což ostatně není možné u většiny tříděného odpadu ani nyní) a bude se muset dát na skládku nebo spálit.

Jenže skládkování už je v klatbě skoro stejné jako oxid uhličitý. A spálit odpad? Víte, kolik CO2 byste tím uvolnili? To by vás zelení hnali. Hloupé je, že další možnosti likvidace odpadu už neznáme. Ano, jsou nadějné pokusy s bakteriemi, jež se živí plastem, ale zatím jsou to právě jen pokusy. A všechen odpad také není z plastu.

Ovšem EU velí a české ministerstvo životního prostředí přichází s dokumentem (zde). Z něj vyplývá, že co bude možné zdražit, to zdraží. Ve jménu životního prostředí. To, že všechen odpad prostě ekologicky zlikvidovatelný není, už je z něj zřejmé méně. A tak je to se všemi zázračnými zelenými projekty. Včetně OZE. Ti, kteří je politikům vnucují, o nich tvrdí, jak vyřeší všechny problémy dané oblasti. A politici je schválí, i když mají od samého začátku k dispozici dost informací o tom, že ten nápad nefunguje zdaleka tak dobře, jak jeho propagátoři tvrdí[JW1] .

Vítr a slunce nemůžou stoprocentně nahradit konvenční zdroje elektřiny a plasty ani další věci nemůžou věčně obíhat. Čím dřív to politici pochopí, tím lépe pro nás. Tím dříve přestanou nekriticky naslouchat aparátčíkům z politických neziskovek a lobbistických zelených asociací.

Protože komplexní a opravdu fungující řešení vypadají jinak než to, co nám politici servírují.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist