Falešná, plynová, Merkelová

Uveřejněno dne 19 listopadu 2021 000 13:11
Dosluhující německá kancléřka Angela Merkelová na klimatické konferenci ve skotském Glasgow vyzvala k celosvětovému konci spalování uhlí pro potřeby výroby elektrické energie. Výzva by to byla asi správná, kdyby…

…ovšem Angela současně vehementně netlačila náhradu uhlí stejně tak fosilním plynem.

Takhle jde o nechutné pokrytectví za zástěrkou boje o záchranu klimatu. Připomeňme si, že to byla právě stejná Merkelová, která (resp. její vláda) rozhodla, že Německo definitivně končí s energií z jádra. „Jadernou energetiku chceme co nejrychleji opustit a přejít na zásobování z obnovitelných zdrojů,“ prohlásila tehdy Merkelová.

Obnovitelné zdroje sice Německo skutečně buduje, ale nepochybuju, že už tenkrát Angela věděla, že bude nutné je vykrývat konvenčními zdroji. Její předchůdce Gerhard Schröder už tenkrát pobíral spousty rublů za to, že hájil zájmy ruského plynu v Německu i dalších evropských zemích. No a zřejmě se dovolal i Angele.

Výsledkem je, že Německo hlava nehlava tlačí ruský plyn do Evropy. Bez ohledu na to, že tím Evropa zvyšuje svou energetickou závislost, bez ohledu na to, že jde o ekonomicky mimořádně problematickou věc, což dokazují současné šílené ceny plynu, ale hlavně bez ohledu na to, že z pohledu klimatu je náhrada uhlí zemním plynem něco jako z louže pod okap při pořádném dešti.

Ačkoli při samotném spalování plynu jsou emise CO2 oproti spalování uhlí zhruba třetinové až poloviční, z klimatického pohledu je nutné připočítat rovněž tzv. fugitivní emise, tedy úniky plynu při jeho těžbě a přepravě. Při těžbě i přepravě plynu totiž často dochází k jeho únikům. Hlavní složkou zemního plynu je přitom metan, který má až 80x silnější skleníkový efekt než CO2. Podle studií stačí, aby do atmosféry unikly 3 % vytěženého zemního plynu, aby byly zcela vymazány úspory vypuštěných skleníkových plynů oproti spalování uhlí. Podle odborníků ale často uniká procent až osm. Podle dat Mezinárodní agentury pro energii či analýz Global Witness byly v Evropské unii emise z plynu vyšší než z uhlí už v loňském roce.

Ekologické organizace, které ještě nedávno braly plyn až nesmyslně na milost, se už probudily a konečně jej začaly označovat nikoli za most k bezemisní energetice, ale za most do klimatického pekla. Pokrytecké banky, které se jinak vydávají za zelené, jej ale zatím stále vesele financují. A pokrytečtí politici jej hájí a prosazují.

A všech pokrytců královna je právě Angela Merkelová.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist