POLITIKA: Hra na energetické letadlo

Uveřejněno dne 22 listopadu 2021 000 12:59

Část lidí dostala faktury s šestinásobným zvýšením služeb za plyn a elektřinu a neví, zda se má stěhovat pod most. Zbytek společnosti podobné dopisy obdrží v nejbližších měsících. A co na to říká vedení našeho státu?

Každý den otevírám noviny, internet a sociální sítě a nestačím se divit. Na prvních stránkách se objevují zprávy o testech na covid, o pádech lanovek, střelbách a klimatických kongresech a různá individua se nadšeně vyjadřují ke zdravotnímu stavu prezidenta. Energetická katastrofa je odsunuta na třetí stranu ke zprávám ze zahraničí, k psům se dvěma hlavami, k náhradnímu výživnému a jiným sociálním dávkám. Jenomže to je hrubé nepochopení situace a nulová citlivost politiků i médií k obrovskému selhání kontrolních funkcí státu i skutečným potřebám lidí.

Pojďme se podívat na nejhorší nehoráznosti, které ze zpovykaných úst vypouštějí ti, kterým se stále dobře daří: „Je to chyba lidí, co se nechali nalákat na nejlevnější energie.“ Nesmysl. Bohemia Energy byla v roce 2005 jejich prvním alternativním poskytovatelem a součástí velké mezinárodní skupiny. „Však se její krach čekal. Lidi měli včas přejít k jiným poskytovatelům.“ Další hloupost. Společnost není v platební neschopnosti, nezkrachovala, ale vlastním rozhodnutím ukončila činnost. Před zimou sbalila letní zálohy a nechala si je pro sebe. Normální tunel na daňové poplatníky, který policie bude dozajista zkoumat.

„Každý normální občan má rezervy pro všechny katastrofy.“ Další knížecí rada, kterou si pyšně troufá vypustit z úst jen ten, kdo nestačí utratit svůj měsíční příjem. Jenomže desetina českých rodin prostě žádné přebytky na konci měsíce nemá a třetina obyvatel má rezervu jen na tři měsíce. A teď si představte, že právě jim nový poskytovatel zvedne zálohu šestinásobně, a když uzavřete běžnou smlouvu, vyskočí vám stejně záloha na dvojnásobek. Chápete, jaké zděšení nastane v domácnostech s nejnižším příjmem nebo v rodinách s mnoha dětmi a samoživiteli?

Festival špatných řešení

„Však my jednáme o zastropování záloh.“ Další skvělé sdělení, které dnešní akutní problém přesune na jaro nebo léto příštího roku. „Nařídíme jim odpustit DPH.“ Skvělá zpráva. Nechápou nejvyšší činitelé, že daň je jen pětina, zatímco k zaplacení pořád zbude skoro 80 %? Navíc nejpozději příští rok vzrostou i energie ostatních dodavatelů. Budeme odpouštět DPH u všech energií?

„Nejpotřebnějším pomůžeme sociální dávkou v hmotné nouzi.“ Pochybuji, protože její poskytnutí není záležitostí okamžiku, obtížně se bude vyřizovat každý měsíc a navíc nejde o systémové řešení. A taky je otázka, proč má střední třída zůstat bez pomoci. Už zase může za všechny trable tohoto světa? Jako po válce a jako v pandemii? Cožpak si vedení naší země neuvědomuje, že takřka každá rodina se dříve či později přizpůsobí svému příjmu a výdaje má nastaveny podle nich?

„Přejít k novému poskytovali je otázka okamžiku a několika kliknutí rovnou z počítače. Nikdo nikam nemusí chodit.“ Jenomže – světe, div se, úplně každý doma nemá počítač, nesedá k němu každičký večer, není schopen bleskurychle reagovat. A online si vyřídit novou smlouvu vyžaduje střízlivé vyhodnocení, jehož jsou rodiny v akutní krizi jen obtížně schopny. Nechápeš, milý státe, že finanční problémy sníží člověku IQ o několik bodů? Nad nikoho se nepovyšuj, před nikým se radši neponižuj.

Někteří namítají, že by se stát neměl starat vůbec. Jenomže tytam jsou časy, kdy rodina domácnost lokálně vytápěla a mohla ovlivnit, čím a jak si doma topí. V posledních desetiletích se služby v domácnosti staly závislé na světových trzích, čímž se z jednotlivce schopného samostatného rozhodování stala nejistá bárka, s níž otřese každá větší zahraniční vlna.

V takovém případě je ovšem třeba se zodpovědně ptát, zda stát skutečně nezanedbal povinný dozor, zda neměl mnohem aktivněji kontrolovat, co činit má. Také se ukazuje krátkozrakost emisních povolenek, jež původně přece měly být určeny pro primárního energetického obchodníka, nikoliv pro energetické spekulanty. Ekonomové dnes říkají, že všechny ty krachy a změny cen se dávno očekávaly, ba dokonce, že ještě další přijdou. Pak se ovšem jako daňový poplatník ptám, k čemu je zákon č. 526/1990 Sb. o cenách a zda by se neměl v tomto případě použít nebo urychleně novelizovat?

Na co má myslet stát

Jen si ho, milí čtenáři, podrobně pročtěte a zejména věnujte pozornost cenovým věstníkům ministerstva financí. K vlastnímu údivu zjistíte, že stát zastropoval ceny cigaret a pitné vody, ceny pozemků, když je sám vykupuje, ceny odtahových služeb nebo ceny veřejné dopravy. Proč by nemohl regulovat i ceny ostatních bytových energií, když si je občan na rozdíl od doby před sto lety nemůže zajistit ani nakoupit vlastními silami a jejich spotřebu regulovat sám?

Mít střechu nad hlavou a v ní teplo je základní lidskou potřebou. V pyramidě potřeb amerického psychologa Abrahama Harolda Maslowa jde o základnu, kterou každý člověk musí mít uspokojenou, aby byl schopen pracovat, tvořit a přemýšlet o složitějších věcech. Člověk jako každá živá bytost musí mít co jíst a kde spát. Kdo má starost o teplou vodu a vytápění, toho nebudou zajímat cyklostezky, politika, volby, rovnost pohlaví, klimatická krize ani zdravé stravování. A bohužel ani vzdělání, morálka, víra a společenské aktivity. Na to by měla myslet moje vláda. Ta dnešní, ale hlavně ta zítřejší.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist