ENERGETIKA: Green Deal

Uveřejněno dne 22 listopadu 2021 000 12:59

aneb Babišova drahota, Fialova žebrota

Původně se měl jmenovat tento článek po třech hlavních metodách Green Dealu: Zdražení, zdanění a zákaz – neboli 3Z. Ale když si pan profesor tak krásně naběhl, však na jeho slova dojde.

Na počátku Hitlerovy vlády se v Německu snažili zadupat do země Einsteinovu „židovskou“ fyziku. Opírali se přitom o vědecký konsensus okolo tisíce vědců, jakýkoliv jiný názor byl tvrdě potírán. I proto tvrdím, že konsensus patří do politiky, ne do vědy. Každá hypotéza má být kriticky testována, jestli obstojí, anebo ne. Současný hon na každého, kdo se odváží nesouhlasit s globálním konsensem o lidmi zapříčiněném oteplování, se naštěstí s hitlerovským Německem nedá srovnávat, ale vkrádá se mi tam ošklivé – zatím. Nedočetl jsem se, jestli Karl Popper nebyl náhodou zpopelněn, ale kdyby ne, musí se otáčet v hrobě kvůli klimatologům tak, že napojit ho na dynamo, máme dost energie na celý GD.

Když nám politici něco slibují, měli bychom zbystřit. Asi jako paní u zubaře. Ten se napřáhne s vrtačkou k jejím ústům, když v tom zaraženě vyhrkne: „Paní, promiňte, ale držíte mne za koule. Ano, a vy mi budete vrtat zuby. Já se chci jenom ujistit, že to ani jednoho z nás nebude bolet.“ Jenomže hned na začátku nás chce EU zaplavit různými záchrannými a podpůrnými programy, takovým ekvivalentem totální anestezie, ale až peníze dojdou, tak se budou trhat zuby a mnohem horší věci.

Historie je plná paradoxů. Na Babišovu éru bude jednou vzpomínáno se slzou v oku jako na dobu rozkvětu a prosperity, i když on sám na tom má mizivé nebo žádné zásluhy. Doba mu přála. A pak přišel covid a po něm pan Fiala a Green Deal, který, jak sám dobře praví, Babiš mohl vetovat. Jenomže to by musel mít koule, že bychom slyšeli zvonění v České kotlině a na Moravských úvalech, kdyby s nimi v Bruselu práskl o kovadlinu a nepodepsal. Sám pan profesor na jeho místě by podepisoval, až by papír hořel, a půlky by měl stažené, že by tím mohl štípat osmičku kulatinu. Teď pan profesor tvrdí, že je to na jeho předchůdci a on sám už s tím nemůže nic dělat. A tak nás čeká zdražování, zdanění a zákazy kde čeho.

Jak bude vypadat Fialova žebrota, to vidíme už dnes u nešťastníků od Bohemia Energy. My ostatní budeme mít ten náběh plynulejší, ale stejně velký. A není to tím, že nás dusí trh. Je to právě Green Deal – tlak na upřednostnění občasných zdrojů energie, OZE, který s sebou nese velké náklady na regulaci, výstavbu a provoz drahých záložních zdrojů, rozvoden a regulačních prvků za miliardy eur, které se prostě do cen musí promítnout. Přidejme k tomu kvůli ideologii uzavřené jaderné zdroje v Německu, emisní povolenky, které skoupili spekulanti. A perfektní zimu. No, nezbude než zase rozjet tiskárny peněz a zkusit se z toho přes energožebračenky ještě aspoň na chvíli vylhat. Získat čas, aby už nebylo možné otočit kormidlo zpátky.

A tím se po poněkud zdlouhavém úvodu dostáváme k meritu věci, tedy co s tím. Bohužel, obvyklá floskule „Pryč z EU! Czexit!“ je nám platná jak hadovi jízdní kolo. Nemůžeme přestřihnout dráty a donutit ČEZ prodávat jenom doma a levně, tedy pokud se nechceme posunout na úroveň Ruska. Trh je provázaný a bohatí Němci budou luxovat naši elektřinu a dřít nás z kůže. Částečným řešením je vykašlat se na povolenky, nějaké CO2 můžeme mít, však víte kde. Ale i když se toho udělalo pro ekologičnost uhelných zdrojů opravdu hodně, pořád to ničí vzduch. Hlavně prach a oxidy dusíku. Postavit energetický mix jako kombinaci OZE a jádra je též blbost, a když to tvrdí náš vyslanec pro energetiku, zasouvá se mi náboj do komory. Jádro je velký stabilní zdroj – s důrazem na „velký“ a „stabilní“. Další regulaci mohou dělat přečerpávací a všeobecně vodní zdroje, ale těch nemáme tolik. Nicméně když se vykašleme na občasné zdroje energie a pojedeme jenom jádro a vodu + nějaká ta paroplynová elektrárna, tak bychom to mohli uřídit.

A jak sv. Gréta pořád vřeští „Chci, abyste jednali, jako by vám hořel dům!“, my musíme jednat, jako by nám dům mrznul. Jestli tedy nechceme doma chodit ve flískách vycpaných reklamními letáky a svítit si čelovkami, které nabíjíme v práci. Maso bude jenom v Praze, no dobře, dalo by se zařídit, aby ta výstava byla putovní, ale smysl snad chápete. A to všechno proto, abychom za rok jako republika ušetřili zhruba tolik, co teď ta sopka na Kanárech bez povolení vypustí za pár týdnů.

A jak sv. Gréta říká „Věřte vědcům“, tak jim věřte. Protože oni před tím samým varují už dlouho, jenomže to se nehodí vládní ideologii, tak se to překřičí nebo zesměšní. Ale ten milión lidí od Bohemia Energy už dneska zažívá naše šťastné zítřky. Obávám se, že z toho se nevyšvejkujeme, budeme to muset vzít po husistku: „Bijte je a na množství nehleďte.“ A čím dříve, tím lépe. Jinak si tu Fialovu bídu vážně zasloužíme.

Poslechněte si třeba pana Kovandu, z NERVu, jak o tom hezky mluví, nebo pana Vondru.

P.S. Podle mne existuje ještě jedna cesta ven, EU bude muset novelizovat zastaralé přírodní zákony, ale o tom možná příště.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist