Lepší Ursula v soukromém tryskáči, než Greta na lodi

Uveřejněno dne 23 listopadu 2021 000 10:32
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která hlava nehlava tlačí různá klimatická opatření, dostává za uši za to, že letěla 50 kilometrů z Vídně do Bratislavy soukromým tryskáčem. Já jí to nevyčítám, má to totiž logiku.

 

„Předsedkyně měla při této cestě po odletu z Belgie navštívit sedm zemí za dva dny. Prověřovaly se alternativy, logisticky ale neexistovala žádná jiná možnost,“ uvedl mluvčí Leyenové s tím, že vzhledem k pokračující cestě do Rigy nedávalo využití jiného dopravního prostředku smysl.

Já s tím souhlasím. Nemám totiž ráda pokrytectví. Když například nedávno plula Greta Thunbergová do Ameriky lodí, byla to jen trapná šaškárna. Tohle cestování lidstvo naštěstí už dávno překonalo. Z Evropy do Ameriky zkrátka létáme letadly a buďme za to rádi.

Naopak samozřejmě souhlasím, že je nesmysl létat letadlem na krátké vzdálenosti. Tady opravdu dává smysl jet například vlakem. Ovšem jsou situace, kdy je to zkrátka nezbytné. To byl i případ Ursuly von der Leyenové. Vzhledem k celkovému plánu cesty by bylo nějaké přesedání na vlak sice možná dobré kvůli PR, ale zároveň proti zdravému rozumu

Pochopitelně si ale Ursula za kritiku, v mnoha případech pořádně škodolibou, může hlavně sama. Měla by totiž zdravý rozum používat i ve svém klimatickém tlaku na země a občany EU. Tam už to bohužel pokulhává. Leyenová tlačí nelogicky a na sílu.

Pokud mluví o tom, že musí Evropa snižovat emise víc a víc a to hned, jinak přijde katastrofa, tak to zní zkrátka trochu směšně. Evropská unie už dnes produkuje jen necelých 7 procent světových emisí a svůj podíl neustále snižuje. Oproti tomu země jako Čína, Indie, Rusko, Pakistán, Indonésie a další, jejichž podíl je dnes už z globálního hlediska většinový, veřejně hlásají, že budou dál své emise zvětšovat. Největší globální znečišťovatel Čína oznámil, že bude zvyšovat emise dalších deset let. Pro představu to znamená, že i kdyby EU srazila své emise na nulu (což je pochopitelně nesmysl), tak globální emise kvůli Číně a dalším stejně vzrostou.

Von der Leyenová tak může při svém tlaku na snižování evropských emisí apelovat na morální rozměr a lídrovství Evropy v boji proti změnám klimatu. To by bylo v pořádku a pochopitelné. Ovšem pokud Evropany straší katastrofou, tak je to zkrátka lež. A lhát se nemá. Navíc je zde obrovské riziko, že kvůli tomu všichni pořádně zchudneme. Mluví se o tom, že energetická chudoba zhrozí více než 120 milionům Evropanům. Tohle opravdu chceme? A opravdu si někdo myslí, že se chudí Evropané budou chovat ekologicky a podporovat i nadále evropskou integraci? Pokud ano, tak se pořádně plete. Takový Evropan bude topit vším, co mu přijde pod ruku. A až půjde k volbám, tak si bude vybírat politiky, kteří mu slíbí, že tohle zastaví.

Ale zpátky k Ursule. Neberme jí právo letět soukromým letadlem, když je to nutné. Ona ať nám ale nebere právo na bezpečné dodávky elektřiny a tepla a za rozumné peníze. Ať nám nebere právo koupit si auto, na které aspoň jakžtakž máme (spousta lidí ani tak ne). Ať nás nenutí k ohrožování vlastních životních potřeb.

Ještě mnohem víc, než ona potřebuje občas letět soukromým tryskáčem, potřebujeme my světlo a teplo, na které budeme mít. A zkrátka a dobře ho potřebujeme ještě několik let vyrábět z uhlí. Jinou možnost nemáme. Ursula to musí pochopit. A to dvojnásob vzhledem k popsaným okolnostem, Číně, která staví stovky nových uhelných elektráren atd.

Také musí ona a s ní celé Německo pochopit, že klimatické změny jsou taková výzva, že není možné dělat chyby, nebo dokonce úmyslné přešlapy. Takovým by byly miliardové investice do přechodu z fosilního uhlí na fosilní plyn. My potřebujeme každou korunu, každé euro, na investice do skutečně nízkoemisních zdrojů. Tedy především do jádra a obnovitelných zdrojů, a také do nových technologií jako je vodík. Plyn je nutné v energetice vynechat. Navíc, kdyby se do něj nalily miliardy, tak by rozhodně nešlo o dočasnou záležitost, jak tvrdí plynoví lobbisté.

Takže Ursulo, klidně lítej tryskáčem, když musíš. Ale nás nenuť jezdit do Ameriky na plachetnici a svítit svíčkami? Deal?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist