POLITIKA: Nová vláda asi nechápe fyzikální zákony

Uveřejněno dne 23 listopadu 2021 000 10:33

Pětikoalice poodkryla karty, se kterými chce po svém ustavení hrát. Unijní plán Green Deal zřejmě považuje za dobrý nápad. Zda budeme mít dostatek elektřiny, tím se připravované programové prohlášení nové vlády nezabývá.

„Plán Green Deal navržený Evropskou komisí ke snížení emisí skleníkových plynů je podle programového prohlášení příležitostí, jak investicemi výrazně modernizovat českou ekonomiku a zvýšit kvalitu života. Rozvíjet by se měla infrastruktura pro elektromobilitu,“ uvádí web České tiskové kanceláře České noviny zde. ČTK se ve své zprávě odkazuje na Českou televizi a Deník N.

Opravdu může budoucí vláda ignorovat všechny dostupné informace i současné rychlé zdražování v energetické oblasti natolik, že dogmatické plány Bruselu bere jen jako příležitost? Pokud jsou zprávy ČT a Deníku N pravdivé, tak zjevně ano. Což by potvrzovalo předvolební obavy těch voličů ODS, kteří předsedu strany Petr Fialu považují za zbytečně servilního vůči Bruselu. Zněla jim v uších opakovaná Fialova předvolební vyjádření v tom smyslu, že Zelený úděl je daný a nemá smyslu se proti němu stavět. Ani ostatní strany pětikoalice se v tomto směru nikdy nevyjádřily razantněji. O progresivistických Pirátech je navíc známo, že na „klimatické“ tažení Bruselu slyší. Ostatně nejsou v tom sami. Například europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer je jedním z neochvějných zastánců unijních plánů a zastává názor, že spojením dvou nespolehlivých zdrojů elektřiny – větru a slunce – vznikne spolehlivý energetický mix, který zajistí veškerou elektřinu, kterou budeme potřebovat.

Zdá se tedy vysoce pravděpodobné, že nová vláda se ve vztahu k energetice a vůbec celé „oxidouhlíkové“ agendě bude chovat stejně, jako ta současná. Bude mlčet, couvat a implementovat, tedy zavádět, evropské směrnice, byť sebehloupější nebo sebevíce ohrožující energetickou bezpečnost České republiky. Zároveň se ale tato budoucí vláda zavazuje ke snižování schodku státního rozpočtu.

Je tedy teoreticky možné, že až bude hledat, kde ušetřit, mohla by přijít na to, že poslat k šípku soubor opatření „Fit for 55“ ušetří spoustu peněz. A kdyby její členové váhali, zda je to „odpovědné“ vůči planetě, můžou si připomenout tato čtyři slova: Čína, Saúdská Arábie, Indie. První dvě země slibují uhlíkovou neutralitu na rok 2060, Indie dokonce na rok 2070 (zde). Důvody, proč by se zrovna Česko se svým celkovým podílem na globálních emisích CO2 pod úrovní 0,3 procenta mělo dále překotně zadlužovat jen kvůli klimatu, jsou v tomto světle čím dál víc nesmyslné. Protože my globální uhlíkovou neutralitu v roce 2050 opravdu nespasíme. A to ani za cenu toho, že místo nynějších asi 300 tisíc lidí (zde) by do energetické chudoby spadla až třetina Čechů (zde).

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist