Kam se v inverzi schovali zelení progresivisté?

Uveřejněno dne 24 listopadu 2021 000 8:49
Stačí se poslední dny podívat z okna: Inverze. Je denní světlo. Nehne se ani zbylý lísteček na stromě. Sluneční elektrárny navzdory překvapení pseudozelených akivistů a progresivistů v Bruselu i v Praze jsou ve výrobě rovné NULE.

Milion českých rodin i podnikatelů neví, jak mají zaplatit německé rekordní ceny elektřiny a plynu. Až skončí doba smluvní fixace, drahé energie přepadnou všechny obyvatele ČR a podniky. Zatím se vymýšlejí záplaty a zelené žebračenky na dotace drahé elektřiny a plynu, aby se skokově nezvýšil počet exekucí a z Milostivého léta se nestala nová propast bídy pro třetinu Čechů.

Receptem na rekordní ceny energie má být ještě více „obnovitelných“ zdrojů. Takovou radu dal v Glasgowě mj. prezident USA Biden. To je podobné, jako když topícímu se někdo z břehu poradí, ať jde na větší hloubku. Máme v ČR solární elektrárny s kapacitou jako JE Temelín (2,16 GW), ale loni FVE vyrobily 3 % veškeré vyprodukované elektřiny (z celkem 81 TWh), ale samozřejmě jen v létě, kdy jsou z FVE přebytky všude v Evropě a kdy tolik elektřiny není potřeba. Plány ČEZ i jiných solárníků napojených na dotační penězovody státu i EU, že nás spasí slunce, jsou samozřejmě čirý nesmysl: využitelnost FVE u nás je kolem 11 %. Máme snad pracovat a žít, jen když svítí slunce?

Němci letos odstaví 3 a za rok poslední 3 funkční jaderné reaktory. V době nefunkčních OZE musí jet plná kapacita tzv. záložních uhelných zdrojů a tzv. závěrné plynové elektrárny. Když stojí kvůli dostatečné produkci z OZE, tak jim Němci v podstatě platí, jako kdyby produkovaly elektřinu, jinak by je nikdo ekonomicky nedokázal provozovat. Vedle sebe tak v SRN existuje dnes obří kapacita OZE 125 GW z větru a slunce, kterou musí paralelně doplňovat klasické zdroje, jež by utáhly v plném provozu celou spotřebu země, ale nesmí. Proto mají Němci nejvyšší cenu elektřiny v EU a jejich Lipská burza tvoří cenu i pro české podniky a domácnosti. Je jisté, že vypínané německé jaderné zdroje musí nahradit „záložní“ elektrárny na ruský plyn. Proto se Němci posedlí „zelenou“ změnou jménem Energiewende bez plynu od Putina neobejdou a tím budou také zvyšovat i cenu elektřiny a následně plynu. I pro Čechy.

Zemní plyn je skoro stejně emisní jako uhlí spalované v místě těžby. Proč tedy volání po plynu i v ČR? Je to očividně snaha si plynovými technologiemi opatřit miliardový byznys, který zaplatí vždy a jenom spotřebitel a daňový poplatník.

Česko je nejprůmyslovější země EU a průmysl živí 1,5 miliony lidí, tedy s rodinami polovinu obyvatel republiky. A jak na ceny energie jít lépe? Třeba ČEZ má velmi příznivé náklady na výrobu elektřiny z uhlí a hlavně z jádra (zhruba od 0,25 až do 1,50 Kč/kWh silové elektřiny), výslednou zcela jinou cenu máme každý na faktuře.

Nově nastupující vláda musí pochopit, že je úkolem státu zajistit bezpečné a cenově dostupné energie. To je větší priorita než covid a deficit rozpočtu. Cestou je pokračovat ve vyžívání českého uhlí do doby, než postavím 4,a ještě lépe 8 nových reaktorů a tomu podřídit národohospodářskou politiku a tvrdě ji prosazovat v Bruselu. Naprosto nesmyslně urychlovaná politika (spíše ideologie) Green Deal a její realizace v projektu Fit for 55 má potenciál zničit českou energetiku, ekonomiku i celou společnost a přivést k moci extremisty, kteří vyvedou ČR z EU.

Elektřina není komodita, je to základní podmínka fungování naší technologické civilizace.

Zdroj

Reakce
  1. 2 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist