Feťáci a bezdomovci ničí Los Angeles, starosta bojuje za klima. Lidé už se smějí

Uveřejněno dne 26 listopadu 2021 000 9:01

Demokratický starosta Los Angeles a bývalý předseda Bidenovy kampaně Eric Garcetti při příležitosti konání klimatického summitu v Glasgow apeloval na obyvatele svého města, aby změnili svůj styl života a aby si kvůli „urgentní akci na záchranu klimatu“ například koupili elektromobil a dosáhli tak do poloviny století nulových emisí. „Každý musí udělat více,“ apeloval na občany. Záběry z ulic jeho města však ukazují, že je jeho bezemisní sen dosti v ohrožení. O narkotické a bezdomovecké krizi v Los Angeles ovšem Garcetti pomlčel.

 

Feťáci a bezdomovci ničí Los Angeles, starosta bojuje za klima. Lidé už se smějí
Foto: Repro YouTube Nick Johnson
Popisek: Situace v ulicích Los Angeles

 

Losangeleský starosta Garcetti u příležitosti klima summitu v Glasgow apeloval na důležitost dosáhnout do roku 2050 nulových emisí a ukazoval na opatření městské rady svého města, které požaduje do roku 2030 uhlíkovou neutralita metropole či elektřinu vyrobenou pouze z obnovitelných zdrojů od roku 2035.

Očekává se sice, že klimatické plány města tvrdě dopadnou na běžné obyvatele ve formě prudce rostoucích účtů za energie anebo změn v kvalitě života, zvláště pak ve městě, kde je většina obyvatel desítky kilometrů dlouhé vzdálenosti zvyklá zdolávat automobily a vzhledem k vysokým teplotám zde klimatizace některé dny běží od rána do večera. Garcetti však tvrdí, že je jeho varianta levnější než „reinvestice do starých způsobů“.Podle starosty Los Angeles „musí každý udělat více“ – kupříkladu prý pomůže, když si lidé koupí elektromobil či začnou instalovat solární panely. Kdo si elektromobil nebude moci dovolit, tomu Garcetti navrhuje řešení v podobě vzdání se vlastního automobilu a používání sdílených vozů. „Tady nejde o to, kolik máte peněz v kapse,“ myslí si starosta.

Než losangeleského starostu ze summitu stihl i přes očkování vyřadit covid-19, stihl se setkat i se svým londýnským protějškem Sadiqem Khanem:

 

Je si prý vědom toho, že někdy „trvá měsíc nebo dva, než si člověk zvykne na něco nového. „Ale když si uvědomíte, že se vám to vyplatí, protože budeme mít obyvatelnou planetu a mimochodem i spoustu nových zelených pracovních míst, stojí to za to,“ raduje se a dodává, že „na tom, co se děje v Johannesburgu nebo v Bombaji, záleží i v Los Angeles.“

Mezitím, co losangeleský starosta letěl přes půl světa poučovat o snižování emisí a důležitosti zabránění klimatických změn, se v jeho městě situace na mnoha místech podobala spíše právě zmíněné Bombaji či Johannesburgu a člověk by těžko pomyslel, že je na ulici jednoho z největších měst ve Spojených státech.

Nejde přitom o situaci, která by vygradovala během absence starosty ve městě, situace se v Los Angeles postupně zhoršuje již několik let, což dokazují mnohé záběry na sociálních sítích.

Zatímco místní obyvatelé platí měsíčně tisíce dolarů za nájem, na ulici před jejich domy vyrůstají „stanová městečka“ u kterých v lepším případě často zfetovaní bezdomovci grilují dlouho do noci, v horším případě se pak objevují scény, které běžný Američan pravidelně platící daně těžko pochopí.

Výjevy z ulic Los Angeles, které během Garcettiho období gradují, šokovaly i známého herce Jamese Woodse, kterého čeští diváci znají například z legendárních snímků „Tenkrát v Americe“ či „Casino“:  

Nejde přitom o nic obskurního, v Los Angeles se podobné výjevy objeví i v blízkosti centra:

Či na nejdražších lokalitách u moře:

O tom, jaké nebezpečí místním hrozí kvůli šíření infekčních nemocí od lidí pod vlivem narkotik, asi ani netřeba psát. Mnohé injekční stříkačky narkomané jednoduše pohodí na ulici, najde se však i jiné „využití“. Lidé na sociálních sítích tak například šíří obrázek pojmenovaný „Garcettiho strom“:

Zvláště paradoxně se starostovými slovy o uhlíkové neutralitě působí záběry, na nichž se lidé na ulici nechovají zrovna ekologicky.

Improvizovaná obydlí často končí v nepříliš bezemisních plamenech:

Pokud by však měli nájemníci a majitelé nemovitostí v Los Angeles strach z aktuálního stavu, může je minimálně uklidnit, že se rada města jejich úskalími zabývá, tedy aspoň některými. Člen Rady města a „progresivní zastánce životního prostředí, mobility, dostupného bydlení a řešení bezdomovectví“ Mike Bonin aktuálně zve nájemníky, pronajímatele a správce nemovitostí na „vzdělávací fórum“ na kterém se bude řešit ochrana proti harašení.

Zdroj

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist