EVROPA: Čtvrtina lidí má být závislá na dávkách

Uveřejněno dne 27 listopadu 2021 000 9:09

Podle vlastních analýz Bruselu má Zelený úděl přivést do energetické chudoby asi 120 milionů lidí v prostoru EU. Mají dostávat kompenzační dávky.

EU má 440 milionů obyvatel, 120 milionů z nich má naplnění „prováděcího předpisu“ Fit for 55 přivést do energetické chudoby. Nebudou tedy moci svítit a topit tak, jak by chtěli, protože na to nebudou mít peníze. Tak to vyplývá ze studie Evropské komise (zde). To znamená, že více než čtvrtině lidí v EU se dramaticky sníží životní úroveň. No, dramaticky, spíš drasticky. To je to, oč běží, nikoli globální klima, jež evropské emise oxidu uhličitého už ovlivňují jen minimálně.

Že chce blahosklonná EK z unijních peněz takto postiženým lidem dát nějaké sociální dávky, je úplně jedno. Za prvé jim to nevyrovná propad v rodinném rozpočtu způsobený enormním a v důsledku nesmyslným zdražováním energií. Za druhé ty peníze budou chybět někde jinde. Třeba v podpoře vývoje a nasazení modulárních jaderných reaktorů, jež mohou evropské státy skutečně přivést ke kýžené bezemisní energetice.

Ale především, jak je vůbec možné, že k takovému kroku svolili předsedové vlád nebo prezidenti, kteří tvoří Evropskou radu, jež je nadřízená Evropské komisi? O to spíš, když EK není to samé, co vláda (jakkoli si tak připadá a její komisaři tak vystupují), a její členové jsou de facto pouhými úředníky, kteří mají vykonávat to, co jim uloží Evropská rada? Jak to, že tomu nepředcházela skutečně široká diskuze v rámci jednotlivých členských států? Není přeci možné kvůli nějaké zeleno-rudé utopii čtvrtinu lidí uvrhnout do chudoby!

A to ještě balík Fit for 55 nezačal platit. Vzhledem k tomu, že k celému Green Dealu je dopadová studie pouze na úrovni celé EU, je vysoce pravděpodobné, že skutečné dopady a náklady na obyvatele v jednotlivých zemích budou ještě vyšší, než nyní Franz Timmermans s Ursulou von der Leyen připouštějí.

Jedinou správnou reakcí vlád a parlamentů je zastavení celého procesu minimálně do té doby, než vzniknou seriózní dopadové studie na úrovni jednotlivých států. Teprve na jejich základě je možné uvažovat nad tím, co je pro koho reálné, a podle toho stanovovat technicky, technologicky a ekonomicky dosažitelné cíle. Všechno ostatní je špatně, protože to žene Evropany do ekonomického průšvihu. Navíc zbytečného, protože vývoj klimatu emise ze států EU prakticky neovlivní. A i kdyby jej ovlivnit mohly, jejich úbytek hned vyrovnají rostoucí emise v Asii.

Bohužel, současná vláda ukázala, že žádného razantního postupu vůči EU není schopna. A od té budoucí vlády se v tomto směru nedá očekávat nic lepšího. Najde se dost odvážných alespoň mezi poslanci a senátory? Neboť není pravda, co říká předseda ODS Petr Fiala, tedy že Green Deal je hotová věc, proti které nemá smysl se stavět. Smysl to má, jak ukázali například Poláci, kteří si vyjednali výjimky. Kromě toho, když se ukáže, že je nějaké smlouva špatná a druhá strana nemá vůli ji zlepšit, proč od ní neodstoupit? Tak to přeci v životě normálně funguje.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist