KLIMA: Zelený úděl, černá budoucnost

Uveřejněno dne 27 listopadu 2021 000 9:09

Zakladatel Svědků Jehovových Charles Taze Russell prohlásil: „Chcete-li se státi milionáři, založte si vlastní náboženství.“ Myslel patrně v americké měně dolaru, což byly na přelomu 20. a 30 let minulého století ještě peníze.

Na světě existuje asi 50 hlavních náboženství, která mají mnoho dalších „větví“, které mohou být považovány za další samostatné náboženství, takže přesný počet nebudeme znát asi nikdy. Pro nás je důležité, že nová náboženství vznikají stále, naposledy je to náboženství plynu kysličníku uhličitého CO2, chcete-li náboženství klimatické změny.

Tento plyn se stal, ne vlastní vinnou, pachatelem všeho zlého na této planetě. Skutečně, CO2 může za klimatickou změnu, oteplování, ochlazování, za prudké lijáky, záplavy, za sucho a neúrodu, hladomor, za tornáda, kůrovcovou či sněhovou kalamitu, lesní požáry, migraci …, možná by bylo lepší jmenovat, za co vlastně tento nemůže. Naposledy bylo „vyzkoumáno“, že za porážku spojeneckých vojsk v Afghánistánu nemůže nic jiného než právě klimatická změna.

CO2 – kysličník uhličitý (neplést s CO, kysličníkem uhelnatým) – je plyn bez chuti, barvy, zápachu, těžší než vzduch, téměř inertní. Pro své vlastnosti se používá při svařování, chlazení, konzervaci potravin a nápojů, jako surovina v chemickém průmyslu, také jako hasící médium, ale má i lékařské využití.

Kysličník uhličitý se vyskytuje v zemské atmosféře, a to asi 0,04 % (pro srovnání dusíku je v atmosféře asi 78 % a kyslíku asi 20 %). Uvolňuje se také při sopečných aktivitách či samovolně z mořského dna.

Životně důležitým faktorem tohoto plynu, který se úmyslně zamlčuje, je takzvaná fotosyntéza:

6CO+ 6H2 → C6H12O6 + 6O2

Tento plyn (+ sluneční svit a voda) je nezbytně důležitý pro růst veškerých rostlin, je prokázáno, že čím více tohoto plynu, tím tráva poroste rychleji (Piráti by měli jásat). Rozumějte, čím vyšší množství CO2 v atmosféře, vláhy, slunce, samozřejmě dalších živin, tím produktivnější růst lesů, plodin, včetně těch potravinových, dnes také těch energetických. Druhým produktem je O2 – kyslík, který dýchají všichni vyšší živočichové, včetně například senátorů.

Obrovský ekonomický, průmyslový i sociální růst evropských států a Spojených států amerických během 19. a 20. století by nebyl možný bez využití znalosti výroby velikého množství spolehlivé energie většinou z uhlí, ropy, později zemního plynu, tedy s využitím uhlovodíkových paliv. Tento růst byl přerušen, či zbržděn dvěma světovými válkami a několika hospodářskými krizemi, nicméně úspěšný byl. Růst životní a zdravotní úrovně byl úzce spojený s růstem spotřebované energie. Prostě a jednoduše, bohatí a vysoce postavení lidé mají větší tzv. „uhlíkovou stopu“ – spotřebu energie než méně majetní. Stejně to platí i o celých státech, ty bohaté mají vyšší spotřebu na obyvatele než ty chudé, rozvojové. Světelné „znečištění“ Jižní a Severní Koreje je toho jasným důkazem.

Proč se tedy právě tento plyn a jeho produkce staly novým náboženstvím, chcete-li ideologií? Využitím uhlovodíků dochází k uvolňování CO2. Dochází k němu při téměř všech lidských činnostech. CO2 uniká při výrobě energie v tepelných elektrárnách, v dopravě, průmyslu, zemědělství atd. Právě ideologie CO2 jako skleníkového plynu, který mění klima planety, umožňuje vstupovat do jednotlivých odvětví lidské činnosti i do samotných soukromých životů. Prostě a jednoduše přes produkci tohoto plynu nás mohou vzít u huby a také to udělají.

Eurobaroni a eurobyrokraté hodili na své občany zelený úděl a zřejmě jim vůbec nevadí, jaké to bude mít následky. Čeká nás zákaz spalovacích motorů bez rozumné náhrady, odstavení tepelných elektráren se všemi důsledky, jako jsou blackouty či energetická chudoba, umožňuje odstavit teplárny, průmyslová odvětví, zaříznout zemědělství i potravinářství. Toto je hlavní důvod, proč se tento plyn stal falešným prorokem.

Některé plyny, např. vodní pára, mají na klima planety mnohem větší vliv, ale bojovat s vodní párou by prostě nešlo. S CO2 je možné fiktivní válku vést podobně jako s Eurasií. Přehánění, strašení, sliby konečného spasení, vykoupení, vymývání mozků od mládí a znovu burcování.

Produktem tohoto náboženství je nedostudovaná slečna Gréta, kterou snad ani nemusím…, ta má své následovníky v tzv. FFF (Friday For Future) i u nás. Vyznavači tohoto náboženství nechodili v pátek do školy, prý nemají budoucnost, čeká nás totiž apokalypsa, další konec světa (kolikátý už).

Koupil by si někdo dovolenou na sezónu 2100? Asi ne. Koupili byste si zboží nebo investici s touto dodací lhůtou? Určitě by vám ji někdo prodal, obchodníci s deštěm.

Zajímalo by mě, kolik mladých příznivců FFF dnes studuje na vysokých školách, já jim to přeji, ale proč studují, když nemají žádnou budoucnost? Ať si odpoví sami, zřejmě to nebude tak horké, ale mládí je revoluční.

Pokud chtějí mladí lidé z hnutí FFF a nejen oni opravdu šetřit „uhlovodíky“, mohou se vrátit třeba k ruční práci v zemědělství a potom se osprchovat studenou vodou, jako tomu bylo dříve, ale myslím, že tohle nehrozí, to není to správné PR. Lepší je demonstrovat před některou pojišťovnou nebo bankou, která má ve svém portfoliu uhelný důl nebo, vylézt na nějaký komín a bouřit. Druhý den jste na prvních stránkách novin, na těch internetových do hodiny.

Již několik měsíců na ostrově La Palma probíhá erupce sopky s chrlením milionů tun jedovatých plynů, je zajímavé, že zatím nikoho nenapadlo tento proces zastavit, ucpat, zabetonovat…. Snažit se zabrzdit erupci sopky (sopek) je stejně pošetilé jako snažit se změnit podnebí na planetě.

Pokud se Green Deal rozjede naplno, první obětí budou právě mladí lidé, jejichž rodiče ztratí práci, upadnou do energetické, ekonomické a všeobecné chudoby na celý zbytek života, budou bez možnosti cestování, leda snad na kole, ale i to možná bude luxus. Ne dobré vyhlídky.

Evropa má asi 500 miliónů obyvatel, do roku 2040 odstaví dopravu se spalovacími motory a uhelné elektrárny, ale v roce 2045 bude mít jenom Pákistán rovněž 500 miliónů obyvatel… Kolik je v této zemi odsířených elektráren, kolik je tam čističek odpadních vod, kam mizí odpadky, jak zde funguje zemědělství, kolik automobilů má katalyzátor?

Bylo by dobré spočítat, jak pomohly naše sluneční elektrárny snížit podíl COna planetě, ale asi nic moc, když musel přijít Green Deal. Máme jich instalovaných nějakých 2000 MW a stojí to desítky miliard korun českých daňových poplatníků ročně. GD nás bude stát další stovky miliard korun ročně a v celé Evropě stovky miliard eur, klesne HDP a spousta států buď je, nebo bude nesplatitelně zadlužených, vše na bedra daňových poplatníků.

Vraťme se ještě jednou do poválečného období, zničená města, doprava, bydlení, Evropa se začala rozvíjet, stavět tratě, domy, továrny, ale také chemičky a elektrárny. Energie byla potřebná také ke zvýšení životní úrovně. Jak bylo toto úsilí úspěšné na Východě nebo na Západě, o tom můžeme diskutovat, ale směr byl správný. Nyní má přijít doba, kdy ve jménu klimatické změny má být vše zavřeno. Jako první jsou na řadě elektrárny na uhlí, později i na plyn. Bez nich nebudou fungovat továrny, doprava a nakonec ani služby, resp. určitě ne v takovém rozsahu jako dnes. Na řadě jsou teplárny, klasické automobily, motocykly, obyčejní řidiči, obyčejní lidé…. Kde to skončí.

Evropa se podílí na celosvětové produkci COasi 8 procenty, ale jsou zde země jako Čína, kde jenom v loňském roce zprovoznili výrobu 38.000 MW v uhelných elektrárnách. Kolik „nahodili“ před dvěma roky, jak tomu bude letos, příští rok, za deset let. Jak je tomu v Indii s 1,5 miliardy obyvatel a v dalších více či méně rozvinutých státech. Nebylo by lepší odsíření a zvýšení účinnosti právě tamních technologií?

Green Deal ovlivní naše životy, bohužel k horšímu, budeme muset zase trochu ubrat, ale je rozdíl uskromnit se z platu pokladní v supermarketu a něco jiného je uskromnit se z valorizovaného platu poslankyně, která k tomu má poslanecké prebendy, služební auto a příplatek za vedení zcela zbytečného parlamentního výboru….

V Evropě jsme měli různé režimy či ideologie, fašistické, komunistické, někdo tomu fanaticky propadl, někdo na tom vydělal, někdo chtěl mít klid. Stejně je tomu s klimatickou změnu ovlivněnou lidskou činností – někdo na tom vydělá, někdo tomu může věřit, ale nic dobrého to přinést nemůže.

Situace se odráží i ve vysoké politice, například pan předseda ODS Petr Fiala navzdory svému jménu zezelenal. Green deal prý máme vzít jako příležitost. Pane předsedo, zkuste si ve své vládní limuzíně „odpojit“ polovinu válců a pokud vám to nepojede, nebo to pojede blbě, tak to vezměte jako příležitost. Totéž můžete zkusit i s vládním letadlem, ale to vám asi nepovolí, naštěstí. Samozřejmě každé srovnání kulhá, ale chtít odstavit cca 30 – 40 TWh (50 %) výroby elektřiny, to bude tvrdý oříšek. Toto razí (dnes ještě budoucí) předseda vlády, který z titulu své funkce vlastně ještě nic nevyrobil, nepostavil, ani neprodal, ale již bojuje s Čínou, Ruskem, covidem, planetou… a ještě se pere za ženy v Barmě.

Tisíckrát bylo řečeno, že tzv. obnovitelné zdroje energie nemohou nahradit ty klasické, tisíckrát bylo vysvětlováno, že jsou nestabilní a nespolehlivé. Tisíckrát…, že v noci slunce nesvítí a sluneční panely nevyrábí, někdy ani ve dne, že ne vždy fouká „energeticky příznivý“ vítr do větrných parků. Přesto ekolog amatér RNDr. Martin Bursík přišel s geniální myšlenkou nahradit polský energetický komplex Turów (zhruba 2.000 MW instalovaného výkonu) obnovitelnými zdroji. Knížecí rada na úrovni. Asi …. jako když v polovině devadesátých let chtěli přestavět JE Temelín na plyn. Pan Bursík to nepochopil a nikdy nepochopí, přesto nebo právě proto se pro něj vždy najde nějaká trafika ve státní, resp. magistrátní správě. Pan Bursík se stal etalonem plytké televizní diskuze.

Když v 80. letech minulého století mluvil president ČSSR pan Gustáv Husák o udržení životní úrovně, vzbudil tím minimálně tichou nevoli. Tehdy jsme vzhlíželi k Západu a jeho vymoženostem. Bejvávalo! Dnešní EU stále více technicky zaostává, žije na dluh, stárne a k tomu nezvládnutelná migrace… Pokud se GD uskuteční v plánovaném rozsahu, životní úroveň půjde dolů, a to drasticky, ale to je na samostatnou knihu, článek by nestačil. Je na čase se ptát, zda je v tom Západ, resp. EU po kotníky, po kolena, po pás … nebo až po uši.

Nezbývá než poděkovat paní předsedkyni EK Ursule von der Leyenové a jejím věrným, že dělají vše pro to, aby se EU rozpadla, buďme na to připraveni. Jen doufejme, že se potom paní von der Leyenové nestane ředitelkou Zeměkoule.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist