Kdo může za zdražování energií?

Uveřejněno dne 29 listopadu 2021 000 12:39
Zdražování cen energií se dotýká nás všech. Následující článek analyzuje příčiny tohoto zdražování a vydává doporučení k nápravě.

Slyším to všude kolem sebe. Lidem raketově rostou ceny za energie. V následujícím článku vám sdělím, kdo podle mne za to může a jaká je z toho cesta ven.

 

Mí přátelé lamentují, že jim náklady na spotřebu elektřiny vyskočily o nějakých 50 procent nahoru. Neví už však, proč se tak děje. Nastupující koalice by byla schopna z toho obvinit Andreje Babiše a jeho vládu (ostatně jako za všechno možné), ale ten s tím nemá nic společného. Příčin je několik:

  1. Může za to lockdown, který způsobil ochromení ekonomiky a tím pádem růst cen energií.
  2. Plán Evropské komise známý jako Green Deal, který spoléhá na odstavení uhelných a jaderných elektráren a používání alternativních zdrojů energie. Nesmyslný systém emisních povolenek a různé ekodaně, které logicky vedou ke zdražování.
  3. Plán Evropské unie nakupovat plyn od Ruska pouze spotově a ne na bázi dlouhodobých kontraktů.

Jak lze vyčíst, tak je to primárně chyba EU. Politika zeleného socialismu nastupuje v plné parádě a povede dle některých prognóz ke zchudnutí až 120 milionů Evropanů. Samotný Brusel připouští, že je to možné. Nejlepší je reakce na dotaz, co tedy bude s těmi miliony lidí z nižších a středních vrstev, kteří takto zchudnou: „Bude to pro ně výzva“. Brusel, který si libuje v socialistickém plánování nechápe, že není možné si stanovovat plány, do kdy se má Evropa zbavit uhlí, do kdy mají auta jezdit na obnovitelné zdroje a radikálně přestavět evropskou ekonomiku v horizontu nějakých 10–15 let. Toto všechno je spontánní proces daný technologickým pokrokem, poptávkou a nabídkou na volném trhu (bez přívlastku!) a vůbec svobodnou volbou jednotlivce. Zkuste to ale těm západním byrokratům vysvětlit…

Pokud chce Česká republika zamezit dalšímu zdražování cen energií, tak musí provést následující:

 

  1. Nenechat si vnutit navrhovaný Green Deal, který nás všechny ožebračí. Odmítnout systém emisních povolenek a ekodaní.
  2. Česká vláda by měla mít jasnou vizi energetické bezpečnosti naší země. Je potřeba dostavět jaderné elektrárny Temelín a Dukovany. Nesmíme se ohlížet na tlaky některých politiků, kteří nám říkají, že Rusko by se na dostavbě rozhodně podílet nemělo. Pokud to dostaví Rusové a nám to pomůže mít dostatek energií pro naši zem a snížit jejich cenu, tak je mi to osobně skutečně jedno.
  3. Je potřeba uzavírat dlouhodobé kontrakty o dodávkách energií (viz Viktor Orbán, který uzavřel smlouvu s Ruskem na dodávky zemního plynu na 15 let za 220 USD/1000 m3.) Česká republika se nesmí ohlížet na to, co nám přikazuje EU. Musíme nadřadit české právo nad právem EU a rozhodovat se dle našich národních a strategických zájmů.

 

Nejsem samozřejmě naivní a nečekám, že nově nastupující vláda pěti stran a hnutí se bude těmito kroky řídit. Fialova vláda se profiluje jako prozápadně orientovaná, přesvědčená, že všechno ze Západu je skvělé. Realistický vztah s Ruskem, který ať chceme nebo ne, mít musíme, je nezajímá. Počítám s tím, že se u moci neudrží příliš dlouho. Přijdou předčasné volby, které budou velkou příležitostí, jak do Poslanecké sněmovny zvolit politiky, kteří budou dávat zájmy České republiky na první místo.

Politolog Petr Robejšek kdysi prohlásil, že když ho někdo nazve populistou, tak to bere jako pochvalu. V tom původním slova smyslu byl totiž populista někdo, kdo naslouchal obyčejným lidem, chtěl porozumět jejich problémům a chtěl prosazovat věci v jejich zájmu. Přesně takovéto populisty Česká republika potřebuje.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist