ŠÉF NĚMECKÉ ENERGETICKÉ SPOLEČNOSTI TO ŘEKL JASNĚ: “SMĚŘUJEME K ENERGETICKÉMU KOLAPSU”

Uveřejněno dne 30 listopadu 2021 000 9:58
Šéf E-onu Birnbaum varuje před vypínáním proudu v celých městech. Rozvodová síť je na hranicích výkonnosti. Nebude už schopná zvládat nárůst obnovitelných energií. Očekávat lze trvale vysoké ceny, preventivní vypínání elektřiny v celých městech, nebezpečí blackoutu a cyberútoky. Šéf E-onu právě ohlásil obrovský investiční program ve výši 27 mld. euro, přičemž 80 % má jít do vlastní rozvodné sítě. “V síti prakticky neexistují žádné rezervy”. Důvodem je, ač to Birnbaum výslovně neřekl, energiewende. Silně rovněž narůstá poptávka z průmyslu, např. z továren vyrábějících chipy a baterie a z počítačových center. I to je vlastně důsledek politiky dopravní- a energiewende.

Šéf E-onu se sice neobává nebezpečí plošného, neohlášeného blackoutu, ale to, s čím přichází, není o nic méně hrozivé. Eon bude v případě nouze záměrně zákazníky odpojovat od sítě. “Než aby zhaslo všechno, vypneme jedno město”. Birnbaum si v rozhovoru, z nějž cituje článek, nedovolil frontální kritiku politiky energiewende, Německo ji, jak říká, zvládne, ale “otázkou je, za jakou cenu. Pro německý průmysl je existenční otázkou, aby byla energie i v budoucnu k dispozici za ceny, kterými může konkurovat. Vysokými cenami energie nesmíme vyhnat průmysl ze země…

Například předminulý týden mělo Německo v síti 27 % obnovitelného proudu a 72 % vyrábělo konvenčním způsobem. I kdybychom v naší zemi nainstalovali třikrát víc větrníků, nevím, jak bychom si v obdobném týdnu poradili bez uhlí, jaderné energie a zemního plynu.

Pokud zcela odstavíme uhlí a jádro, vznikne gigantický propad, který se musí vyplnit. A sice ze zdroje, který bude spolehlivě dodávat. Nepotřebujeme průměrný roční dostatek proudu, potřebujeme dostatek každý jednotlivý den. To je výzva, která je mnohými podceňována.” Birnbaum rovněž nedává naději v brzký pokles cen energií. Spíš naopak. “Vyšší volatilita znamená vyšší riziko, a to znamená vyšší ceny. A čím víc obnovitelnosti budeme budovat, o to víc to bude právě ten případ.”

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist