KÁŽOU VODU A PIJÍ VÍNO! JAK ÚŘEDNÍCI EU VYUŽÍVAJÍ SOUKROMÉ TRYSKÁČE ZA PENÍZE OBČANŮ?

Uveřejněno dne 9 prosince 2021 000 14:22

Zajímavá byla červnová návštěva Ursuly von der Leyen na Slovensku. Šéfka Evropské komise se tehdy ocitla v Bratislavě a její další zastávkou měla být Vídeň. Eurokomisařka se rozhodla i na vzdálenost 50 kilometrů využít soukromé letadlo. Podepište petici proti Green Dealu.

NÁROČNÁ LOGISTIKA NEBO POHODLNOST ÚŘEDNÍKŮ?

Cesta vzbudila rozruch, jelikož přelet mezi Bratislavou a Vídní trval pouhých 19 minut. Šéfka Evropské komise měla údajně náročný program a využití tryskáče byla jediná možnost, jak vše stihnout včas. Sama předsedkyně si naplánovala návštěvu sedmi zemí za pouhé dva dny. Kolegové jí ale brání.

„Předsedkyně měla při této cestě po odletu z Belgie navštívit sedm zemí za dva dny. Prověřovaly se alternativy, logisticky ale neexistovala žádná jiná možnost“, uvedl Eric Mamer, mluvčí Evropské komise.

Výdaje za soukromé tryskáče nejsou placeny samotnými úředníky, ale hradí je Evropská komise, jakožto náklad na dopravu. Nejvtipnější je ale kontext v souvislosti s Green Dealem.

VON DER LEYENOVÁ VYZÝVÁ KE GREEN DEALU A EKOLOGIČTĚJŠÍ DOPRAVĚ

Sama Ursula von der Leyen je velkou zastánkyní ekologické politiky EU. Vždyť právě za jejího předsednictví se v EU představila směrnice Green Deal, která chce omezovat výrobu aut se spalovacími motory nebo například činnost uhelných elektráren.

I letos v listopadu na klimatické konferenci v Glasgow vyzývala k ekologické dopravě a k omezování nešetrného způsobu dopravy. Sama ale pro své cesty využívá letadla, která ročně vypustí 800 miliónů tun CO2 do ovzduší. A cesta z Bratislavy do Vídně nebyla náhoda.

Od roku 2019 využila na své soukromé cesty tryskáč v 18 z 34 případů. A to včetně kratších vzdálenosti, jakými jsou Brusel – Londýn nebo Brusel – Paříž.

KÁŽÍ VODU, PIJÍ VÍNO.

Problém s nehospodárností se netýká jen samotné Von der Leyenové. Evropská unie, i přes současnou ekonomickou krizi, zvedla svým úředníkům rozpočet na využívání soukromých letadel na pracovní cesty.

Od roku 2021 je tedy rozpočet na soukromé tryskáče 340 miliónu korun ročně. Což je o 50 miliónů více než doposud.

Je alarmující, že v době, kdy Evropská unie zvyšuje ceny emisních povolenek a způsobuje tak energetickou krizi, zvedá svým úředníkům rozpočty na soukromá letadla a naprosto nesmyslně je využívá na 19 minutové přelety mezi městy.

Pokud nesouhlasíte se zelenou politikou Evropské unie, doporučujeme podepsat petici www.no-deal.eu, která bojuje proti Green Dealu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist