Energetická katastrofa v Evropě: Zelený úděl lidé v EU nepřežijí? Zelená energie je desetkrát dražší než tradiční. Tupí komisaři v EU neustoupí. Navzdory válečné hrozbě. Nebo snad spoléhají na odlidnění v důsledku vakcinace?

Uveřejněno dne 11 prosince 2021 000 11:34

NIKOLAJ SOROKIN uvádí na pravou míru důvody šíleného a bezohledného zdražování energií, které nemá nic společného s Ruskem, ale výhradně s úplnou ztrátou racionality – pokud ovšem nejde o záměrné zničení evropského životního prostoru

Světové zpravodajské agentury, o jejichž příkladné nezávislosti zajisté nikdo nepochybuje, zachvátila pandemie hysterie. Celosvětová palivová krize nepolevuje, naopak, nabírá na síle. K nedostatku zemního plynu a pětinásobnému zdražení zemního plynu před zimou na severní polokouli se nyní přidal nedostatek ropy.

Ceny plynu vzrostly v důsledku prudkého nárůstu poptávky po „probuzení světové ekonomiky z covidové letargie“, k čemuž se přidala celá řada menších důvodů: od přechodu na zelenou energii až po vyčerpání skladovacích kapacit v důsledku loňského chladného počasí.

Mimoděk se nabízí poznámka: Putin o tom mluvil tisíckrát, říkal, že přesně to se stane a že zaměření na slovutné „obnovitelné zdroje“ povede ke kolapsu a rozvratu unijní ekonomiky…

Všichni suverénní političtí dorostenci na Západě se ruskému důstojníkovi státní bezpečnosti vysmáli. Takže je to tady!

Slepota komisařů

Američané možná ztratí globální vliv, ale zachrání se. Sami mají všechno: plyn, ropu, uhlí, ale také Bidena, který to chce zlikvidovat. Jenže schizofrenní vláda se za čas vymění, přijdou reálně uvažující politici, všechno odkryjí a přežijí, samozřejmě se ztrátou 70 % svého vlivu, ale přežijí. Kdežto občané E-unijních států v čele s evropskými komisaři to přežijí sotva.

Ti, jimž se nedostávalo plynu, museli přejít na špinavější paliva, včetně uhlí a ropných produktů. V důsledku toho se poptávka po ropě zvýšila na 500 tisíc barelů denně a celosvětový deficit pro zbývající měsíce roku 2021 bude činit nikoli 200 ale celých 700 tisíc barelů denně, varovala Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Na slibované zvýšení dodávek ze zemí OPEC+ si budeme muset počkat do ledna. To je špatná zpráva pro spotřebitele, protože rostoucí ceny energií brzdí oživení průmyslu a vyprazdňují kapsy občanům, kterým po zaplacení účtů za světlo zbývá méně peněz na nákup všeho ostatního. V důsledku toho ekonomika utrpí dvojí ránu: zpomalí se ekonomický růst a ceny se utrhnou ze řetězu.

Toliko geniální postřehy analytiků BBC. Ale jaký je skutečný stav západního energetického průmyslu a jeho informačních kurátorů?

Pohled z druhé strany

Pravda je taková, že všehoschopné americké elity se pod vlivem bezprecedentní krize rozhodly zcela opanovat evropský trh.

Za tím účelem vyhlásily „zelenou energetiku“ a donutily nebo stále nutí EU přejít na obnovitelné zdroje energie: především na solární a větrnou energii. EU nesměle protestuje, ale nezmůže nic, alespoň ne pod globální diktaturou proatlantických politických stran.

Co je zahrnuto v ceně kilowatthodiny elektřiny vyrobené ze slunečního záření a větru? Vždyť to vypadá, že je všechno zadarmo, vítr a sluneční svit přece nic nestojí… To ovšem platí pouze pro propagandisty.

Mají na to vliv dva zásadní faktory. Existuje spousta dalších, ale upozorním jen na dva hlavní.

Zaprvé: Naprosto nepřijatelná sezónnost. V severní Evropě půl roku nesvítí slunce. V jižní části subkontinentu je zase půl roku bezvětří. Baterie pro uskladnění terawattů elektřiny jednoduše neexistují. Ale to je jen polovina problému.

Zadruhé: Je tu přece kapitalismus, a nejen v Evropě… Pod každou větrnou turbínou, pod každým superprogresivním polem solárních panelů se nachází z hlediska nákladů „nezanedbatelný“ pronájem zastavěné plochy.

Řekněme, že přímé náklady na výrobu elektrické energie zde činí 0,1 eura za kilowatt. To je třikrát méně než v případě uhlovodíků spalovaných v oněch ohavných pecích, které plivou ten údajně tak ničivý (pro přírodu nezbytný) kysličník uhličitý do troposféry. Čísla jsou orientační, pouze pro srovnání. Ovšem pronájem zastavěné plochy pro větrné turbíny v Nizozemsku stojí 50 000 eur měsíčně. Co to udělá s koncovou cenou? Kolik bude stát zelená kilowatthodina? Řádově, tj. přibližně desetkrát víc než stejná kilowatthodina získaná z uhlovodíků.

Vedle toho tu máme USA s jejich monstrózními břidlicovými projekty – nejšpinavější ropa, nejznečištěnější plyn… Kdo zná technologii frakování břidlicových slojí, tomu je vše jasné (a to je ten lepší případ).

V podstatě totiž nejde o plyn, ale o odpadní produkt z několika stovek druhů biomasy s 20 % příměsi látek přidaných během procesu frakování. Totéž samozřejmě platí i pro ropu.

Čtěte ZDE: Krach Bohemia Energy: Součást něčeho širšího. Německo by mělo přijmout 200 miliónů migrantů? Pirátská zelená revoluce pokračuje. Svědomí Bruselu i Topolánkovy vlády. Nákupy české energie v Německu. 17. spolková země

Komu to prospěje?

Pro producenty ropy, včetně Ruska, je nedostatek těchto surovin vlastně dobrou zprávou. Ceny již překonaly tříletý rekord a činí více než 85 dolarů za barel ropy Brent. A Putin prorokuje: „Ceny ropy mohou dosáhnout i sta dolarů za barel.

V Evropě je plynová krize. Kdo za to může? Covid, počasí, nebo Gazprom? Elektromobily a elektrická letadla? Jak bude EU bojovat proti globálnímu oteplování? 

Nedostatek a rostoucí ceny surovin přinášejí výrobcům kromě dodatečných příjmů i další radost.

Proč jste si vy bruselští masochisté nechali rozvrátit svůj energetický průmysl? Vždyť před dvaceti lety jste byli ve všech ohledech lepší než USA! Proč jste se jim podvolili? 

Jste jen pěšáci v cizí hře. A vaši muži a ženy budou celé noci klepat kosu při teplotě kolem 10 °C. Bylo vám to třeba? Jaký je demografický růst v EU? Mínus 1,1 milionu? Pouhý statistický obrat, jak jistě víte. Všichni jste přece zdatní matematici, v krajním případě vypočítavci s ekonomickým vzděláním.

Energetická krize teď zbrzdila „zelenou revoluci“ a upozornila obyvatele vyspělých zemí na to, že účet za přechod k takzvané čistší budoucnosti budou muset zaplatit ze svých kapes. Kromě škodolibé radosti (my vám to říkali, že větrné turbíny samy o sobě stačit nebudou) získaly ropné společnosti naději, že vlády a investoři, kteří se dosud zdráhali přispívat na nové projekty ve „špinavé“ (ale jediné fungující) energetice, budou vstřícnější.

Tato krize nebude poslední

Mezinárodní energetická agentura (IEA), která sdružuje země spotřebovávající uhlovodíková paliva, tento týden varovala, že s přechodem na obnovitelné zdroje energie bude svět čelit dalším podobným energetickým krizím.

Důvodem je, že investice do těžby ropy, uhelných a jaderných elektráren a dalších konvenčních zdrojů energie po propadu cen v letech 2014-2015 a 2020 vyschly a investice do alternativních zdrojů energie nestačí na výstavbu dostatečného počtu větrníků a solárních elektráren, aby se pokryla rostoucí poptávka po energii z rozvojových zemí a celosvětové populace. Nebo snad globalisté spoléhají na to, že do té doby většina lidí vymře na vakcíny?

Cena ropy Brent je na tříletém maximu, ceny plynu lámou rekordy. Proč? Demokratická strana USA, považovaná za páteř globálního kapitalismu, celý projekt zvorala. A tak vysílá do světa seskupení letadlových lodí…

Je to prosté: držme se při zemi, ale nebojme se…

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist