Politická deformace cen energií

Uveřejněno dne 11 prosince 2021 000 11:34
Současný euroatlantický svět řeší očkování jako produkt COVID pandemie a v jeho stínu vytváří politikové daleko větší pandemii – nedostatku dostupné energie.

Mnozí lidé – zákazníci Bohemia Energy, jsou dnes již v náskoku před ostatními, kteří zákazníky Bohemia Energy nebyli. V jakém náskoku ? No v tom, že se již seznámili s opravdovou cenou energie,kterou nám určují nikoliv jejich výrobci, ale jednoduše politici skryti za výmyslem emisních povolenek. Emisní povolenky vydává každoročně příslušný úřad Evropské unie a část jich rozdá mezi jednotlivé znečisťovatele další část jich vydá k volnému obchodování, kde se prodává za tržní cenu. Ten kdo špiní prostředí více tak jich potřebuje více a tak je nakupuje, aby mohl beztrestně vyrábět energii a tu dále prodávat spotřebitelům – tedy nám. Tedy je zjevné, kdo je tím kdo zaplatí za znečištění ovzduší – je to občan – spotřebitel.

Jistě je správné, když ten kdo spotřebovává platí. Ovšem je otázkou proč mám jako spotřebitel platit tolik, když se nemám jak dostat k obchodu na začátku, tedy k obchodu s povolenkami, které vzhledem ke konkurenci mezi výrobci a distributory energie „kvete“, protože se jedná o tržní prostředí, které je ovšem devalvováno politickou vůlí. Ne nepodobně jako třeba dotovanou sluneční energie, kterou pro jejich výrobce z politického rozhodnutí také dotuje spotřebitel. Já si kladu otázku, proč cena emisních povolenek není zastropována , když zároveň platí zákon na ochranu spotřebitele.

Pravda je ta, že pramálo politiků zná fyzikální zákony. Tedy nejsou schopni pojmout třeba to, že k přemístění čehokoliv z místa A do místa B je potřeba energie. Ta energie se musí nějak získat – musí se vyrobit. Pokud tedy potřebujeme větší množství energie tak potřebujeme její větší produkci. No a pokud jsme v rámci dneška limitováni jejími zdroji a tyto zdroje ještě všem zdražíme – bohulibou starostí o naše prostředí, které emisními povolenkami spotřebiteli –tedy nám znehodnotíme, tak se dostáváme jen k tomu, že jak se říká „za peníze v Praze dům“. Ovšem ten dům si nekoupí nikdo z nás, ale výrobce energie a distributor, kterému my to platíme bez ohledu na to, kde on to vyrobí či nakoupí. Protože, pokud má výrobce poptávku tak bude vyrábět jistě za každou cenu.

No a k tomu si stát ještě připočítá daň z přidané hodnoty a neštěstí spotřebitele je takto celé.

Ano může někdo říci, tak se odpoj. Ale dnes žijeme v době, kdy už bez telefonu se nedostanete z důvodu COVID pasu nikde. I ten telefon je potřeba nabít. Politici dnes žijí sděleními skoro výhradně v elektronických mediích. Platí staré otřepané „neznalost zákona neomlouvá“ a jeho prokazatelné sdělení není na nich ale na vašem sdílení něho.

U nás v České republice k tomu aby jste si „mohli nabít mobil“ aby jste věděli – byl zřízen Energetický regulační úřad. Ten úřad má ve vínku jedno – ochraňovat všechny co s energií přijdou do styku.Tedy jak výrobce tak i nás spotřebitele. Tedy v tržním prostředí hloupost a jistě platí koho chleba jíš toho píseň zpívej. Ostatně paní Vitásková nelítala po soudech kvůli slunečním elektrárnám jistě z důvodu toho, že by Tonda z druhého patra si na ni stěžoval, že má drahý topení.

Stojíme jako společnost před mnoha výzvami a s tím spojenými otázkami. Současná politická garnitura euroatlantického světa se vydala cestou konzumu a s tím spojeného velkého obchodu, který pro jeho větší objem schovávají za starost o nás, naši přírodu, zachování existence. Čím větší strašák tím větší možnost ospravedlnění dluhu, protože pokud jsou takřka všechny státy Světa v dluhu tak z logiky nemůže být NIKDO v zisku.

Vraťme se k nám domů. Proč v zemi, která vyrábí tolik energie, že ji nestačí spotřebovat máme mi spotřebitelé platit povolenky za znečištění, které produkují výrobci, kteří v důsledku nekončící poptávky budou vyrábět , když si lze koupit odpustek v podobě emisní povolenky. Pro mne je to takové LETADLO . Ovšem pokud jste někdy propadli vidině zisku tak jste na to doplatili kvůli vlastní hlouposti. Tedy je ovšem ta hloupost daná zákonem, takže to zase jednou odneseme všichni.

Cesta ven je jedna a to věda a výzkum, tam by měly jít značné části zisku , třeba i z povolenek, protože tak jak se objevila elektrická energie tak se jistě objeví další způsoby produkce energie jako takové. A že největší snílky čistoty ovzduší považuji ty, kteří si myslí, že toho dosáhnou elektromobilitou. To je největší debilita dneška, protože pokud se nevymyslí čistější zisk energie než je stávající, tak naopak vše bude ještě špinavější než kdy dřív.

Jistá naděje pro nás tu je. Je jí nová nastupující Vláda na které je nejen to jak zreguluje pandemii COVID ale i to jak přistoupí k energetické lobby, které je dnes hlavním chamtivcem.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist