EKOLOGIE: Zelené filmování pojede i na uhlí

Uveřejněno dne 14 prosince 2021 000 11:09

Asociace producentů v audiovizi představila projekt Greenfilming. Jde o systém doporučení pro ekologicky šetrnější natáčení filmů. Například se mají používat elektromobily, které ale samozřejmě budou poháněné elektřinou vyrobenou především z uhlí a jádra.

V principu je rozhodně správné, když se jakákoli lidská činnost začne dělat šetrněji k životnímu prostředí. Pokud asociace doporučuje, aby se při filmování méně jezdilo a svítilo, šetřilo jídlem, nepoužívalo jednorázové nádobí, pila voda z vodovou či recyklovaly kulisy a kostýmy, jde o chvályhodný počin.

Pokud však mezi doporučeními najdeme i používání elektrických aut, nelze se nepousmát. „Vědci vyvracejí, že elektrické osobní auto je ekologický hit. Je to velký stroj z plastu a kovu s obrovskou baterií, která nevydrží dlouho. Většina energie pro auta se dnes musí vyrábět v hnědouhelných a atomových elektrárnách. I jejich praktičnost, dojezd a nabíjení je obrovský problém a síť nabíjecích stanic je nedostatečná,“ napsal server Novinky.cz.

Těchto pár vět v kostce ukazuje hned tři základní aspekty zeleného tlaku. Tím prvním je, že o co méně je domyšlený, o to překotněji je silou tlačen dopředu. Neřeší se důsledky a dopady jednotlivých opatření, což vede k tomu, že se vedle přínosných věcí prosazují i kroky, které jsou jemně řečeno kontroverzní. Příkladem je tlak na elektromobilitu či ještě křiklavější prosazování zemního plynu coby tzv. přechodného paliva na cestě k bezemisní energetice. Je evidentní, a to je druhý klíčový aspekt zelené transformace, že cílem zdaleka není jen snižování emisí a ochrana klimatu či životního prostředí. Ve hře jsou totiž obrovské peníze a tím i brutální lobbistické tlaky. Jak nedávno uvedl bývalý polský premiér a předseda Evropské rady Donald Tusk, čelit tomuto tlaku nedokázala v případě rozhodování o výstavbě plynovodu Nord Stream 2 ani končící německá kancléřka Angela Merkelová.

Prosazování takových opatření bychom však neměli tiše přihlížet. Budou nás totiž všechny stát spoustu peněz. A bylo by skutečně tristní, kdybychom za tyto peníze nejenom nedostali zlepšení životního prostředí, ale dokonce jako v případě přechodu z uhlí na plyn jeho pravděpodobné zhoršení.

V neposlední řadě by zelení filmaři či zastánci elektromobility neměli zapomínat, že se neobejdou bez elektřiny. A ta se u nás vyrábí stále především z uhlí a jádra. Čísla z Německa přitom jasně ukazují, že i kdybychom vybudovali další tisíce větrníků a hektarů solárních elektráren, v zimním počasí, jaké panuje právě teď, se to stejně nezmění.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist