Polsko chce zrušení emisních povolenek – připojíme se?

Uveřejněno dne 15 prosince 2021 000 13:21
Polská vláda a Sejm už nechce pasivně hledět na raketové zdražování energetických komodit, které se následně propisuje do zdražování prakticky všeho zboží a služeb. Co na to česká vláda a parlament?

Příčin současného zdražování elektřiny, zemního plynu, tepla a prakticky všeho zboží a služeb je více, jmenujme např. pocovidové oživení nebo nedostatek čipů pro automobilový průmysl, který je navíc nucen vlivem zpřísňujících emisních limitů prodávat přednostně drahé elektromobily s větším množstvím čipů. Další příčinou je také opožďování spuštění plynovodu North Stream 2 vlivem byrokratických překážek, „překvapivý“ nedostatek větrné energie kompenzovaný výrobou ze zemního plynu a očekávatelný nedostatek vyrobené elektřiny ze solárních panelů. Kolem další příčiny se ale většinou chodí jako kolem horké kaše: Je to zdražení emisních povolenek, jejichž cena vylétla za zhruba rok a půl na čtyřnásobek a zdražuje jednu kilowatthodinu až o korunu, tedy zhruba dvacet procent.

Tyto emisní povolenky jsou totiž skvělou krátkodobou investicí, protože Evropská komise množství emisních povolenek snižuje. A protože zatím nemáme plnohodnotnou náhradu za pokutované a odstavované stabilní zdroje elektřiny, vítr nefouká podle přání a v zimě se navzdory globálnímu oteplování „překvapivě“ vyskytují i mrazy a sněžení, nezbývá než podstatně více pálit emisní (a zdražující) zemní plyn a uhlí. Tím cena emisních povolenek k radosti finančních spekulantů střílí nahoru; kdo před rokem investoval do emisních povolenek, má z těchto „klimatických odpustků“ až čtyřnásobný zisk. A to na úkor lidí, kteří teď musí řešit, zda tu zelenou drahotu utáhnou. Tu drahotu, které lidé dají přívlastek „Fialova“, i když je to třeba vůči nově nastupující vládě značně nespravedlivé.

Vlády mnoha zemí se zoufale snaží tento cenový vývoj nějak „ukočírovat“ pomocí různých opatření zahrnujících např. snižování DPH, odpouštěním poplatků za obnovitelné zdroje elektřiny apod., ale donedávna se všichni báli nahlas říci „císař je nahý, tzv. zelená energetika a systém emisních povolenek k ničemu dobrému nevede“.

První země, která to nedávno nahlas řekla, je Polsko, které je na nadcházejícím jednání Evropské rady (jednání předsedů vlád členských zemí EU, na které zřejmě pojede dosluhující premiér A. Babiš) vybaveno návrhem o zrušení systému emisních povolenek nebo zásadní reformou tohoto systému. V případě Česka je situace komplikovaná výměnou vlády, ale přesto je asi dobré nastupující vládě Petra Fialy vzkázat následovné:

Vážená nastupující vládo,

kromě řešení nelehké covidové situace na Vás čeká jeden gigantický úkol, a to vyvedení naší země z nastávající energetická a hospodářské krize. Mnoho z vlivů, která v současné době tuto krizi způsobují, neovlivníme, ale jednu máte z nemalé části ve své moci: A to je okamžitá radikální revize nebo i zrušení současného systému emisních povolenek, které pozbyly svého smyslu, nadbytečně zdražují elektřinu a teplo a staly se hlavně nástrojem spekulantů. V této snaze máte na severu i významného potenciálního spojence; problém kolem dolu Turow, který je řádově menší, odložte na pozdější dobu a nyní hledejte cesty, jak ve spolupráci s Polskem aspoň trochu ochránit české firmy a české občany před neúnosnými cenami energetických komodit, které mohou vyústit i v lavinu bankrotů.

Neschovávejte se za různá nařízení Evropské komise a konejte ve prospěch všech občanů České repoubliky, i těch, kteří Vás nevolili a kteří mohou být ještě více radikalizováni při vědomí toho, že spekulanti bohatnou a oni nevědí, zda si mohou dovolit dostatečně zatopit nebo koupit vydatnější oběd pro sebe a pro své děti. A pokud budete jenom poslušně kývat na další nesmyslné plány Evropské komise, tak si představte výsledek voleb za čtyři roky: Prezident Babiš pověřuje sestavením vlády Tomia Okamuru, který po zisku 40 % volebních hlasů sestavuje vládu v koalici s „obrozenou“ KSČM a dalšími „nestandardními“ stranami, a hlavně mává předběžnou smlouvou na levný plyn a levné uhlí z Ruska za „drobný“ ústupek vystoupení z Evropské unie a z NATO. Plná náměstí oslavují vystoupení z EU a mávají českými i ruskými vlajkami.

Zdá se Vám to jako holá fantazie odtržená od reality? Konejte prosím tak, aby se tento černý scénář neměl šanci realizovat. Se současným zeleným šílenstvím, které se netýká jenom elektřiny a tepla, jeho pravděpodobnost bohužel stoupá. Pamatujte si, že i kdyby byla ode dneška Evropa komplet uhlíkově neutrální, tak sníží vypočtené globální oteplení v roce 2100 o celých 0,14 °C. Stojí ta ekonomická a politická sebevražda za to?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist