O co jde klimatickým aktivistům? Klima to není

Uveřejněno dne 16 prosince 2021 000 9:18
V poslední době se stalo a v příštích dnech se chystá hned několik věcí, které by měly vyvolat protesty klimatických aktivistů. Nestalo a neděje se ale nic. Jak je to možné?

Na nedávnou klimatickou konferenci do Glasgow nepřijel prezident největšího světového znečišťovatele, tedy čínský prezident Si Ťin-pching, ani ruský prezident Vladimir Putin. Bylo to mimořádně silné gesto, po kterém bych očekával demonstrace a protesty před čínskými a ruskými ambasádami po celém světě. Omyl, nic se nedělo.

Země si na konferenci odsouhlasily usnesení o postupném odklonu od používání uhlí k výrobě elektrické energie. Formulace závazku byla pod tlakem Číny a Indie na poslední chvíli oslabena a namísto původně navrhovaného naprostého zavržení uhlí hovoří jen o „odklonu“. Očekával bych ještě mohutnější protesty u čínských ambasád, které by následně pochodem pokračovaly k těm indickým. Omyl, nedělo se nic.

V dalším na konferenci přijatém závazku, ke kterému se přihlásilo téměř sto zemí, stojí, že do roku 2030 sníží množství vypouštěného metanu o třicet procent oproti hodnotám z roku 2020. Z pěti největších znečišťovatelů metanem souhlasily se závazkem dva státy – Spojené státy a Brazílie. Naopak Čína, Indie a Rusko se zatím nepřidaly.

Tentokrát bych čekal protesty nejen u zmíněných ambasád, ale především u všech institucí Evropské unie, která se podle všeho chystá už za pár dní schválit zemní plyn coby údajně zelenou a podpory hodnou surovinu, přičemž většina zemního plynu, při jehož těžbě a přepravě metan do ovzduší ve velkém uniká, proudí do Evropské unie právě z Ruska. Mimochodem momentálně extrémně draho, což spolu s emisními povolenkami brutálně zdražuje elektřinu.

Pokud bych ještě dokázal pochopit případnou argumentaci aktivistů, že protestovat u čínské, ruské či indické ambasády nemá smysl, tak v případě Evropské unie a ještě specifičtěji Evropské komise už žádné výmluvy použít nemůžou. Zejména když předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nepřipojení Ruska ke zmíněnému závazku nejen nekritizovala, ale naopak nesmyslně prohlásila, že lidstvo postoupilo od slov k činům. Ta paní si z nás všech snad dělá legraci, a fakt bych čekal, že budou aktivisté protestovat proti uznání plynu za tzv. zelený zdroj a požadovat odstoupení von der Leyenové. Další omyl, nestalo se opět nic.

O to směšnější je, když jsem si dneska přečetl v médiích, že aktivisté naopak protesty chystají a dokonce prý chtějí narušit chystané jednání valné hromady Moneta banky, na kterém budou akcionáři rozhodovat o plánovaném spojení se společnostmi ze skupiny PPF. Ekologičtí aktivisté proti spojení už protestují na sociálních sítích, přičemž jim vedle vstupu PPF vadí i to, že si část akcií banky koupil také uhlobaron Pavel Tykač.

Fakt by mě zajímalo, čím aktivisté přemýšlejí, protože mozek to není. Když mají protestovat proti zjevně anti klimatickým rozhodnutím politiků, tak mlčí. Pak ale chtějí bránit soukromým firmám či osobám, aby kupovaly či prodávaly akcie. To je zaprvé nehoráznost, která jasně ukazuje, že aktivisté (spíš tedy části z nich, abych byl fér a možná ta placená, abych byl nefér) ve skutečnosti vůbec nebojují za ochranu klimatu, ale naopak za zničení kapitalismu. Zadruhé je to strašná hloupost, protože co se jako stane, když si PPF nebo Tykač koupí část banky? Žádné nové uhelné elektrárny se stejně stavět nebudou, stejně jako se nebudou otvírat nové uhelné doly. Je to naprostý nesmysl.

Naopak je velmi reálné, že bude v příštích desetiletích Česko i část Evropské unie závislá na drahém plynu, ze kterého bude do ovzduší vesele unikat metan. Pokud tedy nějaký plyn bude, protože Gazprom už oznámil, že příští rok výrazně navýší dodávky plynu do Číny. Co bude dodávat do Evropy není moc jasné.

Zdroj

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist