HOŘÍ MÁ PANENKO, TOMU SE MUSÍ ZABRÁNIT

Uveřejněno dne 21 prosince 2021 000 9:13

Je s podivem, jak systematicky postupuje Evropská unie a její přitakávači v ideologickém boji schovaným pod název Green Deal. Máme tu staronový poznatek, dle kterého pálení dřeva způsobuje rakovinu. Tentokrát o tom rozhodnula řecká studie zabývající se krby a kamny na dřevo. Vynechme skutečnost, že zrovna středomořské Řecko si na topení v kamnech zase tak moc nepotrpí, protože i v zimě je v něm vcelku příjemně. Dělat tedy podobnou studii právě tam je vcelku úsměvné a prezentovat ji v severských státech přímo drzostí.

Snaha uhasit vše, co může hořet a nechat tím vznikat CO2, tedy s výjimkou tryskových motorů používaných v letadlech přepravujících politiky na jejich ,,důležitých“ zahraničních cestách, už začíná být ukázkou schizofrenie. Nově prezentovaná studie řeckých nevím čeho ukazuje na zvýšené riziko vzniku rakoviny tam, kde se topí dřevem. Toto přírodní palivo používá lidstvo od chvíle, kdy zjistilo, že oheň poskytuje teplo, a navíc se na něm dá cokoliv upéct či uvařit. Provází nás tedy tisíce let a schopnost zapálit dřevo nás možná kdysi oddělila od zbytku živočišné říše a dala nám vůdcovskou roli. Pokrok zastavit nelze, takže se z pálení dřeva časem stala místo nutnosti spíš určitá radost a tradice, tedy aspoň v zemích, kde se zdrojem tepla používaného k topení a vaření staly plyn či elektřina. Tím se mnohonásobně snížila spotřeba otopového dřeva, byť se k němu někteří kvůli cenám energie a plynu začali vracet. A právě zde možná hledejme důvod, proč na nás byla vytažena řecká studie, kterou budou následovat další.

Představte si tu drzost euroobčanů, kterou by návrat k topení dřevem znamenalo. Přestože nové kotle a krbové vložky již umí snížit množství vypouštěného CO2, chce nám je Evropská komise zakázat. To by tak bylo, aby si někdo dovolil topit dřívím sesbíraným zadarmo v lese, když si může vařit a topit díky drahé elektřině, na které mohou její producenti a distributoři platící předražené a nesmyslné emisní povolenky slušně vydělávat. Kdepak holoto, nic takového. Zakážeme vám ruský plyn a uran, ruskou a arabskou ropu, nepovolíme Porschem vynalezený syntetický benzín, prostě budete užívat naši elektřinu. Kde ji vezmeme, když do konce roku v Německu vypneme několik elektráren na uhlí a jádro, to ještě nevíme, ale nebudete si dělat co chcete. Že na to nemáte? No a co. A to tu máme další trumf.

O tom, že Evropská komise (jak lze jen ten název instituce nenávidět) chce rozhodovat o tom, který dům lze prodat či pronajímat, už jsme informováni byli. K rozdělení budou sloužit jakési štítky určující energetickou náročnost jednotlivých budov. Ty existují už nyní, jen jsou jaksi k ničemu. Absolutní většina starších domů mezi energeticky ekonomické stavby nepatří. U některých je zateplení možné, u jiných jde o naprostou devastaci jejich historické a kulturní ceny. Představte si, jak se kvůli nesmyslům vznikajícím v hlavách ekofašistů v EU bourá Staré Město, centrum Říma, Benátek, de facto všech velkých či starobylých měst. Bez ohledu na to, jde li o jih či sever Evropy. Ve většině těchto domů jsou kamna a krby součástí interiéru, byť nemusí být používány. To jen mimochodem. Olepovat stávající kulturní památky polystyrénem či vlastnit krásný starší dům a nemít možnost jej prodat je zásahem do vlastnických práv a opět to vede k určité diktatuře. Platí to ale i pro domy mnohem mladší. Ona totiž každá etapa lidské existence vytváří vlastní kulturu, která se předává dále. A když ji nebudeme respektovat, ztratíme vztah k historii, k vlastní minulosti a ke kráse, kterou nechali vznikat naši předci. Jistě, můžeme zapochybovat o nádheře podnikatelského romantismu, tedy o některých vilách z konce minulého tisíciletí, ale i to bude jednou součástí vzpomínek na současnou epochu.

Dá se pochopit snaha stavět nové budovy tak, aby byly energeticky soběstačné, pokud je to technologicky možné a není tak drahé, že jejich vnitřní prostory nikdo nezaplatí, je to v pořádku. Dokážeme li vyrábět solární opláštění, které neshoří, dát na střechu větrníky, které hlukem neznemožní užití, to vše při zachování maximální bezpečnosti proč ne. Ale chtít změnit historii, zamrazit obchod s nemovitostmi spojenými s ní, či lidem přikazovat, že si musí olepit dům něčím, co není zrovna eko, je ukázkou fanatismu. A vraťme se ještě k pálení dřeva. Nejvíce CO2 se uvolňuje při velkých požárech. Vypalování pralesů, záměrné zakládání požárů v Řecku, Kalifornii i jinde, kterého jsme každoročně svědky a k čemu ekoaktivisté při vytváření strachu používají drony, je ukázkou demagogie politiků hrajících na naše city. Právě v oblastech, kde se to děje, by musel mít rakovinu každý druhý. Pokud nemá, je celá studie zase fake.

Rakovinu způsobují různé druhy příčin. Pálení dřeva v krbu či kamnech to při pohledu do historie zrovna nebude. Tato nemoc šířící se především v moderní civilizaci je důsledkem používání některých materiálů, hnojiv, potravin a životního stylu. Lidé kdysi umírali na kdeco, ale na rakovinu nikoliv. Nebo možná ano, ale rozhodně ne tolik, jako nyní, navíc když momentálně jí je věnována pozornost oproti chřipkám mnohem menší. To i přesto, že bez kamen na dřevo by život ve středověku výrazně zaostával za tehdejší realitou. Řecká studie tak je další hrou na city a vypouštěním strachu. Evropská komise je sdružením bláznů vládnoucích těm, ze kterých jsou děláni totální idioti. Pokud netušíte, o koho jde, tak jsme to my všichni. Jen ne každý je s tím smířený. Je nejvyšší čas Evropskou unii rozpustit.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist