EVROPA: Lídři se neshodli…

Uveřejněno dne 27 prosince 2021 000 10:36

… takže drahotu nic nezastaví?

Premiéři a prezidenti, členové Evropské rady, se neshodli na tom, co se má dělat proti drahým energiím. Neshodli se ani na postoji k jaderným elektrárnám. Život 440 milionů lidí v EU se však nemůže zastavit.

Evropská unie chce řídit víc, než zvládne. Jednání Evropské rady, což je orgán nadřízený Evropské komisi ovládané zeleným optimistou Franzem Timmermansem, se nedokázalo shodnout na tom, jak pomoci chudým a chudším v souboji s pekelně rostoucími cenami energií. Nebo jak ten růst zkrotit. Nejlépe zastavit. Lídři se však neshodli ani na tom, zda má, nebo nemá EU souhlasit s další výstavbou jaderných elektráren. Oba problémy spolu přitom velmi těsně souvisí.

V tuto chvíli nejde o to, zda jádro ano či ne, nebo o to, jestli ceny zkrotí výstavba dalších nespolehlivých větrníků, či strategicky problematický plynovod Nord Stream 2. Jde o to, jak (ne)funguje EU. Její výkonná jednotka, tedy Evropská komise ovládaná lidmi vyznávajícími rudozelenou víru, bude vždy všem vnucovat ideologická řešení. Šéfové států vědí, že to jsou špatná řešení, protože se jen snaží řešit problémy, které před tím vytvořily jiné špatné návrhy téže Evropské komise. Ale když se sami nedokáží dohodnout, má továrna na špatná řešení, tedy Evropská komise, otevřené dveře k další destruktivní činnosti. A Evropský parlament? Ten je ze dvou třetin stejně rudozelený jako EK. Ten její nápady jen přiostří, místo aby je zarazil.

Evropská unie si uzurpovala tolik pravomocí, že to neumožňuje normální fungování členských států. Eurokomisařům to nikdy nedojde. A i kdyby, kapři si přeci nikdy nevypustí rybník… Jediným řešením tedy je, aby státy poslaly bruselskou partu k šípku a současnou energetickou krizi neprodleně řešily tak, jak jsou toho schopné. Protože účty za elektřinu, teplo a plyn musí lidé platit teď. Ne až tehdy, kdy se německá vláda rozhodne ustoupit tlaku Francie a souhlasit s výstavbou pár jaderných elektráren. V tom je jádro pudla. Problém je teď a v následujících měsících a bude tak dlouho, dokud poroste rychle cena energií. Což podporují dosavadní kroky EK a EU, včetně emisních povolenek, jež jsou jedním z důvodů, proč ceny tak letí vzhůru. Jejich cena totiž za letošní rok vzrostla trojnásobně. (Cenu české kilowatthodiny nyní cena povolenky tvoří z jedné pětiny.)

Energetický problém, který nyní nastal, je nezbytné vyřešit nyní. Jestli není možné se domluvit na jednotném postupu – jakože není – musí se vlády států přestat schovávat za pláštík Bruselu a jednat samostatně. Je to jejich povinnost! Čekat vážně není nač. Postup Poláků a stanovisko našeho senátu nechť jsou premiérovi Fialovi vodítkem.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist