Evropské ceny plynu proráží rekordy, jelikož zeleno-rudý německý vládní slepenec zablokoval Severní proud 2

Uveřejněno dne 27 prosince 2021 000 10:36

Futures na evropský plyn vyletěly v úterý do rekordních výšin, když Německo zablokovalo spuštění plynovodu Severní proud 2, protože není v souladu s Evropským právem.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbock řekla, že všechny tři strany, z nichž je slepena nová vláda (Sociální demokraté, Zelení a Svobodní demokraté) souhlasí, že nově postavený plynovod Severní proud 2 propadl při plnění požadavků Evropského energetického zákona.

„A to znamená, že v situaci, jaká v tomto okamžiku je, nelze plynovod schválit, protože nesplňuje požadavky Evropského energetického zákona,“ řekla Baerbock.

Zablokování Severního proudu 2 Berlínem vyslalo ceny evropského zemního plynu do největších výšin všech dob. Holandský plyn na měsíc dopředu vyskočil o více než 3 % na 119,50 euro, čímž překonal zatím nejvyšší cenu 117,90 euro z 5. října.

https://assets.zerohedge.com/s3fs-public/styles/inline_image_mobile/public/inline-images/Snag_3801eaa7.png?itok=DynYcxyI

 

A to je pro Evropu velice příznačné, jelikož rozestup od amerického zemního plynu ještě nikdy nebyl větší…

https://assets.zerohedge.com/s3fs-public/styles/inline_image_mobile/public/inline-images/2021-12-14_05-03-26.jpg?itok=sVu8T7su

 

Ač ta ‚rekordní výše‘ stačí, aby vyvolala problém, jen pro porovnání odpovídá to 232 $ za barel ropy, tak to silně poukazuje, jak musí tlak na přechod narůstat (a spolu s poptávkou po ropě, by to mohlo zmařit Bidenův geniální plán na snížení cen benzínu v USA).

https://assets.zerohedge.com/s3fs-public/styles/inline_image_mobile/public/inline-images/2021-12-14_05-01-47.jpg?itok=xjeP71I4

 

Během uplynulého měsíce narazil nový ruský plynovod na řadu překážek.  Německý energetický regulátor suspendoval certifikační proces Severního proudu 2 a také USA sankcionovaly společnosti spojené se stavbou tohoto plynovodu.

Baerbock rovněž řekla, že k „faktorům rozhodování“ patří i geopolitické nejistoty na Ukrajině, jelikož Rusko na jejích hranicích shromáždilo přes 100 000 vojáků. „Nakonec vláda diskutovala s Američany o tom, že bude-li se to dále eskalovat, nemůže tento plynovod vstoupit do provozu,“ dodala.

Komentáře Baerbock ukazují, že nová německá vláda se staví do šiku se Západním imperialismem vedeným USA, který je odhodlán udržet tranzit plynu přes Ukrajinu i za cenu zkázy. Nedovolit novému plynovodu, aby rozběhl další dodávky do Evropy zrovna, když vybrakované zásoby plynu vyhnaly ceny elektřiny do výšin.

O den dříve byl ceny elektřiny nad 300 € za MWh ve Francii, Švýcarsku, Rakousku, Itálii, Slovinsku, Chorvatsku, Srbsku a v Maďarsku. Zajímalo by mě, jestli činitelé EU, když to tak v září až říjnu zařídili, neměli ve skutečnosti za lubem vyvolání paniky…

Německo stejně jako zbytek Evropy se střílí do vlastní nohy, když na podporu Ukrajiny nedovoluje otevření plynovodu Severní proud 2. S takovými sériemi mrazivých předzvěstí o tom, co Evropu postihne, aniž by byly nějaké náznaky, že ta energetická bída by někdy brzy mohla pominout, takže je jen otázkou času, než politici lidi už rozzuří.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist