Jiří Strach: Vakcína? Vědci se mýlili. A co to globální oteplování, vědci?

Uveřejněno dne 27 prosince 2021 000 10:37

Režisér Jiří Strach si v předvánočním rozhovoru všiml, jak se postupně mění to, co říkají vědci např. o vakcínách. Podle něho se ukázalo, jak je naše poznání nedokonalé a limitované a že si nemůžeme být zdaleka tak jistí. A rozšířil tuto úvahu i na další obory: „Jak je to s tou stoprocentní jistotou změny klimatu, jak nám ji podávají klimatologové, jestliže vidíme, že jejich vědečtí kolegové imunologové za pochodu zjišťují, jak se věci mají?“

Jiří Strach: Vakcína? Vědci se mýlili. A co to globální oteplování, vědci?
Foto: Repro XTV
Popisek: Režisér Jiří Strach
 

V předvánočním rozhovoru pro magazín DNES se režisér Jiří Strach dotkl i závažnějších témat. Zkušenost s covidem mu podle jeho slov připomněla lidskou nedokonalost. „Jako lidstvo jsme si mysleli, jak už všechno umíme, ovládáme,“ řekl režisér, proslulý mimo jiné svou vírou v Boha a dodal, že pak přišel vir, který lidstvo nebylo schopné hned vyléčit a spadlo tak „do bláta vlastní pýchy“.

 
„Všimněte si, jakým vývojem za poslední dva roky prochází vědecký názor. Až bude vakcína, bude po problému, slyšeli jsme loni. Pak ale zjišťujeme, že vakcína není zas až tak úplně účinná, jak se slibovalo, objeví se nová mutace, začne se mluvit o třetí dávce,“ upozorňoval Strach na to, jak rychle se mění vědecké poznání.

Dodal, že se vakcíně nevysmívá a sám už má tři dávky. Ale ilustruje tím, jak je lidské poznání omezené. V souvislosti s tím si klade otázku: „Jak je to s tou stoprocentní jistotou změny klimatu, jak nám ji podávají klimatologové, jestliže vidíme, že jejich vědečtí kolegové imunologové za pochodu zjišťují, jak se věci mají?“

Není to jen klimatologie, u které má Strach pochyby. „Nakolik je to jisté s tím genderem, se sociálním konstruktem pohlaví, kdo to prokazatelně vyzkoumal? Na základě jakých důkazů, analýz, dlouhodobého poznání… Není to analogicky stejná přehlídka televizních expertů, kteří tasí z rukávu domněnky, které vydávají za doloženou pravdu?“ ptá se.

Relativizace podle něho proniká i do oborů, jako je historie. „Jakýsi děkan pražské filozofické fakulty nám tady o sedmdesátých a osmdesátých letech vypráví, že to nebyla totalita. A to už jsou věci, které jsem osobně viděl, zažil a teď se dozvídám, že mi historik mou osahanou pravdu relativizací obrací v lež?“ není spokojen režisér a spekuluje, kdy se objeví někdo, kdo začne tvrdit, že Ježíš byl žena nebo dokonce nebinární. A pokládá otázku, na čem bude civilizace stát, když si pseudovědeckou fabulací podřízne kořeny, na kterých stojí už od antiky.

Zdroj

Reakce
  1. 2 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist