GLOSA: Takže to byly jen kecy?

Uveřejněno dne 28 prosince 2021 000 13:17

Cíl bezemisnosti naráží na požadavek převýchovy

Politici rádi budí dojem, že rozhodují o tom, co je a není přijatelné. Premiér Fiala prohlásil, že unijní plán zákazu prodeje aut se spalovacími motory je pro Česko nepřijatelný. Sám ale ví, že o tom více rozhodují silné bloky států než hlasy českých politiků. Proto sledujme debatu o jaderné energetice v taxonomii EU, což je kádrování zdrojů podle toho, zda jsou dostatečně zelené na to, aby si zasloužily finanční přízeň.

Jasné ano jaderné energii vyslovil o víkendu Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh. Opírá se o čísla. EU má do roku 2030 snížit emise o 55 procent (oproti roku 1990), do roku 2050 být uhlíkově neutrální a zároveň zvýšit produkci elektřiny na dvojnásobek (náhrada za zdroje emisí). Přitom 26 procent elektřiny v EU se vyrábí z jádra. „Že lze dosáhnout uhlíkové neutrality bez jaderné energie, je lež,“ řekl Breton médiím. Kde už jsme to slyšeli? Třeba 5. dubna, když Die Welt vydal rozhovor s Ivanem Bartošem, který v něm označil energetickou revoluci v Německu za „podvodné balení“.

Už v pondělí se vůči Bretonovi vymezili němečtí ministři za Zelené. „Nepokládám jadernou energii za správnou techniku,“ řekl ministr hospodářství a klimatu Habeck. „Vůbec nechápu, jak by mohlo uznání jaderné energie přispět k ochraně klimatu,“ řekla ministryně životního prostředí Lemkeová.

Toto je problém. Odpůrci jaderné energie v Německu či Rakousku v argumentaci pomíjejí (slovy Lemkeové „nechápou“) bezemisní charakter jaderné energetiky. Jejich priority jsou seřazené ideologicky. Emise CO2, pokládané za hlavní zdroj hrozby pro Zemi, jako by pro ně byly druhotné. Ostatně místo bezemisní používají slova jako udržitelný či zelený. Posilují dojem, že více jde o ideologii, články víry a hlavním cílem je převýchova společnosti.

Toto je nutné v evropské debatě zdůrazňovat. Kdybychom na narativ německých Zelených přistoupili, museli bychom si říci: takže všechno to letité strašení emisemi a koncem světa byly jen kecy?

Zdroj

Reakce
  1. 2 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist