SPOLEČNOST: Převýchova.

Uveřejněno dne 28 prosince 2021 000 13:18

Předpokládám, že Štěpánek Netolický a Jakub Krčín se musejí obracet hrobě, stejně tak i velký modernizátor a fakticky zakladatel novodobého českého rybníkářství Josefa Šusta. Proč?

V minulých dnech jsme mohli zhlédnout rozkošný příspěvek jedné zanícené a přesvědčené mladé dámy, která nás s úsměvem vyzývala, že bychom měli snížit výrazným způsobem naši uhlíkovou stopu. Stačí, když se jenom všichni zřekneme vánočního kapra k večeři. Jeho krmení, výlov i transport ke spotřebitelům podle této dámy přímo děsuplným způsobem zatěžuje naši atmosféru produkcí kysličníku uhličitého.

Místo této tragické chyby nám nabízela nepřeberné množství lahůdek, kterým můžeme onu tradiční součást štědrovečerní večeře nahradit. Ovoce i zelenina, kterými překypoval její stůl, naštěstí žádnou uhlíkovou stopu nezanechávají. Nikdo je totiž nemusí ošetřovat, hnojit, sklízet a v podzimních a zimních měsících transportovat tisíce kilometrů kamiony, případně letadly. Předchozí věta je ovšem zaujatá a nepravdivá, vždyť to, co měla na stole, roste samo a nepotřebuje žádnou chemii, sklízí se také samo a cestou ke spotřebiteli levituje, takže žádná uhlíková stopa nevzniká.

Nejpozoruhodnější na tom je, že tato dáma které to možná myslí i vážně, je za to placená. Jako influencerku ji využívá Komerční banka. Takže na její honorář přispívají klienti banky, včetně drobných vkladatelů. Ještě před pár dny jsem si naivně myslel, že hlavní náplní banky je shromažďovat prostředky vkladatelů, poskytovat úvěry a tvořit zisk, opak je zřejmě pravdou. Moji rodiče ještě zažili dobu, kdy peníze na účtech finančního ústavu byly kladně úročeny a přinášely vkladateli dokonce drobný benefit.

Moje generace žije naštěstí v nové době, vkladatel je fakticky trestán za to, že vůbec jakékoliv prostředky finančnímu ústavu svěřil. Dokážu si představit, co by se stalo ve Francii v okamžiku, kdy by Societe Generale důrazně doporučila svým klientům zřeknout se ryb a ústřic. Pokud by finanční ústav nechtěl zkrachovat, zmizel by ředitel, ona influencerka i pracovnice banky, která tento postup hájila, v zapomnění, či spíše někde na úřadu práce. Na druhou stranu, co je zahraničnímu majiteli banky po tom, že možná zlikviduje pár tisíc pracovních míst a jedno tradiční odvětvi někde ve střední Evropě.

Takže proč by se nám alespoň omlouvali. U nás odpovědná pracovnice banky tento nesmysl v diskusi na TV Prima hájila. Možná naopak podpoří aktivitu, jejímž bohulibým cílem bude stržení pomníku Josefa Šusty v Třeboni. Novým cílem banky je totiž naše převýchova, ne nějaké finanční operace. Naštěstí je v našem státě zatím dost finančních ústavů, které nás, jak doufám, převychovávat nechtějí.

Zdroj

Reakce
  1. 2 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist