Asie jde do jádra

Uveřejněno dne 3 ledna 2022 000 12:06

Poté, co Německo roku 2000 oznámilo svůj plána na útlum jaderné energetiky a vrhlo se do financování infrastruktur k výrobě obnovitelné energie, se mu už povedlo se dostat do konečné fáze s výsledky tohoto počínání: V následujících týdnech země odstaví tři ze svých šesti zbývajících jaderných elektráren, kdy i ty tři zbývající půjdou do šrotu na konci roku 2022.


A jak uvádí Statista’s Florian Zand mezitím nevznikly žádné plány na vybudování nových reaktorů, čímž se tato evropská země stane druhou zemí na světě po Itálii, které sice měly jaderné reaktory, ale zrušily je, aniž by postavily nové.

Jak ukazuje graf od Statista’s, zbytek světa zatím své energetické zdroje vůbec nechce pohřbít…

Graf: Počet v současnosti stavěných nebo připravovaných jaderných reaktorů. Černá stavěné, Modrá plánované, Žlutá navržené

Na Statista najdete další infografiku

V Asii je pořád jaderná energie zvláště oblíbená a ani jaderná katastrofa ve Fukušimě, k níž došlo jen nedávno roku 2011 a která má až do dnešních dnů velké dopady na blízké oblasti, je neodradila. Japonsko má pořád 33 provozovaných jaderných reaktorů, přičemž se buď plánuje, nebo se jich už staví dalších jedenáct, jak uvádí Světová jaderná asociace. Indie plánuje ztrojnásobit počet jaderných elektráren na celkem 72, zatímco Čína navrhuje postavit 168 nových reaktorů navíc k těm 18, které už staví, a 37 které plánuje, což by obnášelo nárůst o 337 procent. Po celé Asii se už staví 35 reaktorů, kdy Evropa je druhá za ní s 15 elektrárnami.

Ač neustálý nárůst spotřeby energie a nedostatek fosilních paliv jako uhlí, ropa a plyn dělají z jaderné energie kriticky důležitou a přitom čistou možnost, je tato technologie pořád spojena s mnoha nemalými riziky, zvláště pokud jde o správné odstraňování a skladování vysoce radioaktivních odpadních produktů a také kvůli stavu starších elektráren. Podle dat Mezinárodní agentury pro atomovou energii jsou dvě třetiny ze současných 441 aktivních jaderných elektráren starší 30 let, kvůli čemuž by se mohlo uvažovat spíše o přestavbě těchto elektráren než o budování nových.

Zdroj

Reakce
  1. 2 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist