Křičí Greta v Berlíně, nebo ve Vídni?

Uveřejněno dne 6 ledna 2022 000 12:33
Chcete vidět na vlastní oči Gretu Thunbergovou? Tak se vypravte do Vídně, nebo Berlína. V jednom z těchto měst určitě křičí na politiky. Nebo se pletu?

Plán Evropské komise zařadit za určitých podmínek jádro a zemní plyn mezi zelené investice je pro Rakousko nepřijatelný. Uvedla to rakouská ministryně pro klima a energetiku Leonore Gewesslerová, která již dříve v této věci pohrozila žalobou. Vídeň podle ní na evropské úrovni počítá s podporou Berlína a Madridu.

Tohle se píše v českých médiích. Ovšem píše se to špatně. Pravda je totiž někde jinde. Rakušanům, stejně jako Němcům totiž vůbec nevadí fosilní plyn, jehož dopad na klima je při započítání emisí při těžbě a přepravě na tisíce kilometrů možná ještě větší než v případě uhlí. Vadí jim jen a pouze jádro. Tedy zdroj, který má nepochybně, stejně jako vlastně všechny, svá negativa a ALE, nicméně z hlediska emisí skleníkových plynů je oproti plynu rozhodně mnohem a mnohem zelenější.

Pokud mi nevěříte, tak si najděte například internetovou verzi rakouského deníku Kronen Zeitung, kde rakouský kancléř Karl Nehammer řekl: „Postoj Rakouska k jaderné energetice je naprosto jasný: pro nás není udržitelnou formou výroby energie,“ uvedl šéf rakouské vlády s tím, že proti možnému zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie se vymezil již na prosincovém summitu v Bruselu. Energie z jádra je podle něj „drahá, riskantní a nebezpečná“ a z pohledu Rakouska „nepředstavuje přínos pro ochranu klimatu“.

Perfektní, tak hlavně, že plyn přínos pro ochranu klimatu představuje zásadní. Houby s octem. To jen Rakousko i Německo mají rozjetý plynový kšeft s Ruskem a tak dělají všechno, aby jim ho to zlé téměř bezemisní jádro nezhatilo.

Takže pevně doufám, že Greta už jede křičet do Vídně. How dare you, potom vyrazí to samé křičet do Berlína. Je přece čas panikařit, není možné, aby někdo vyměnil klima za špinavé ruské peníze.

A potom by mohla ještě vyrazit do Bruselu. A tam by se mohla zeptat, proč Evropská komise navrhuje podporu pro jádro a plyn dohromady a ne zvlášť. Ty zdroje spolu nemají nic společného, rozhodně ne z klimatického hlediska.

Vážně někdo věří, že v tom všem nejde o politiku a peníze, ale o klima?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist