EVROPA: Zelená lež roku 2021

Uveřejněno dne 8 ledna 2022 000 11:44

Na konci či začátku roku se vydávají různé přehledy, výhledy či analýzy. Také jsme pro vás něco takového připravili.

Tenhle termín nenajdete mezi těmi, které lidé do vyhledávačů loni zadávali nejčastěji. Jenže o to je důležitější, neboť pracuje vskrytu, mimo pozornost. Jde o termín „řízení spotřeby“. Myšleno řízení spotřeby elektřiny.

Na seminářích pro poslance senátory, jakož i v rozhovorech s představiteli zelené lobby se vloni tenhle termín začal objevovat docela pravidelně. Vždy však zůstal mimo centrum pozornosti. Zelení řečníci jej vždy uvedli jako jednu z možností, jak se podle nich dá vyřešit nedostatek elektřiny, ke kterému po přechodu států v EU na větrné a fotovoltaické zdroje nezbytně dojde. Čili minimálně v noci, při velké oblačnosti a při slabém větru či při bezvětří. Zhusta v zimě. Ke stejné situaci se váží i další dva termíny, a to „snižování spotřeby“ a „zvyšování účinnosti“. Kdybychom sestavovali celý žebříček největších zelených mystifikací, tyhle tři pojmy by se podělily o stupně vítězů. Ovšem „řízení spotřeby“ by s náskokem patřilo první místo. Proč?

Řízení spotřeby. Co vůbec tenhle termín v důsledku znamená? Je to drzý eufemismus pro omezení spotřeby. Pro zákaz spotřeby. Nebo pro znemožnění spotřeby vypnutím dodávek. To je ono „řízení spotřeby“. Aby byla elektřina pro výrobní závody, nebude pro domácnosti. Aby byla elektřina pro domácnosti, nebude pro nabíjení elektromobilů a tak dále a tak všelijak podobně, jak říkával Rychlonožka z Rychlých šípů. Ten by také jistě lidi, kteří tohle vymysleli, označil za za „plantážníky“, protože slušná mluva by mu nedovolila použít jiný obrat. Celá pravda o termínu řízení spotřeby tedy znamená: Dodávky elektřiny se budou podle potřeby vypínat. Protože vám jí nebudeme umět zajistit dostatek. Navzdory bilionům, které do přechodu na elektřinu a na její výrobu bez produkce oxidu uhličitého budete ještě muset vynaložit. Navzdory bilionům, které budou chybět jinde. Navzdory chudobě, do které vás dnes těžko představitelné ceny elektřiny zaženou.

Jenže takhle to nikdo z hlasatelů zelených zítřků neřekne. A všichni, kdož nad jejich slovy neuvažují podrobně, mohou nadále žít s pocitem, že elektřina bude k dispozici tak, jako dosud. Tedy vždy. Bohužel, fantazírování o výrobě zeleného vodíku nerozsvítí ani LEDku. Natož aby spustilo lednici.

A proč že by se na stupních vítězů mystifikace, či spíše lži, dostalo ještě snižování spotřeby a zvyšování účinnosti? Jestliže chcete na elektřinu převést veškerý život ve 27 evropských státech, včetně dopravy a hutí, nemůžete o snižování celkové spotřeby vůbec mluvit. Tedy pokud nechcete lhát, že… To totiž zateplení budov nevyřeší. Jen náhrada automobilů elektromobily jedna ku jedné by jen v Česku vyžadovala výkon sedmi nových temelínských bloků (cca 7 GW, zde). Pokud ovšem pro jejich nabíjení není v plánu uplatňovat razantní řízení spotřeby.

Termín zvyšování účinnosti zní rozumněji. Jenže zatím vždy v historii zvýšení účinnosti vedlo ke zvýšení spotřeby (Jevonsův paradox zde). Tento paradox ostatně EU již předem vtělila do svých plánů, když chce na elektřinu převést úplně všechno. Řešení se i v tomto případě jmenuje – nepřekvapivě – řízení spotřeby.

Přejme si v roce 2022 méně lží, nejen těch zelených. Budeme pak lépe rozumět tomu, co mají politici v plánu a kam ten svět spěje.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist