Glosa: Cyklistická zvonkohra

Uveřejněno dne 11 ledna 2022 000 10:18

Asi nejsem jediný, kdo má důvodné podezření, že nikdy v dějinách nebyla jízda na kole v Čechách, na Moravě a ve Slezsku uchopována politickými elitami tak pozitivně jako v současnosti.

Ostatně na podzim budou komunální volby a vsaďme se, že podpora cyklistiky a cyklostezek bude patřit mezi osvědčené programové trháky. A to pro volební strany, pravicové, středové i levicové, prostě pro všechny včetně četných různých hnutí místních nezávislých.

Dovolím si upozornit na jednu cyklistickou drobnost. Pamatujete, milí čeští a moravští cyklisté, kdysi dávno existovalo něco jako zvonek. Nemožno vyloučit, že jste ho viděli v muzeu či na Youtubu. Možná vám o něm vyprávěli dědečkové. Každé kolo jím bývávalo vybaveno.

K čemu sloužil? Patrně jste to viděli ve filmech pro pamětníky, pakliže muž nebo žena (jiná pohlaví v minulém století, tuším, ještě nebyla) jeli na kole a viděli před sebou člověka – tzv. chodce, tak zacinkali právě na zmíněný zvonek. Ne, nebylo to ovládáno přes mobil ani přes chytré hodinky či holínky. To dneska skoro neexistuje, bohužel. Cyklista vlastnící a aktivně používající zvonek stal se bílou vránou.

Ergo kladívko, každý pumpičkář má dnes mnoho moderních tachometrů, mapu s GPS, milion chytrých aplikací v mobilu a hodinkách i sledování, kdy si má sníst další bio fit cool tyčinku a napít se energetického nápoje, aby z Vinohrad až na Žižkov dorazil bez úhony. Ale že by někdo starosvětsky s dostatečným předstihem právě tím zvonkem upozornil chodce, že se k němu blíží, to opravdu ne.

Čtenář si možná povzdechne: autor-právník neví, že po chodníku se na kole ze zákona jezdit nesmí? Inu, právník to ví, ale cyklisté, žel, velice často nikoliv. A policisté (očkovaní i neočkovaní), ti to mlčky tolerují.

Hanba! A schválně, zda si někdo z politiků na podzim dá do programu „přiměřené represe“ vůči cyklistům a cyklistkám porušujícím zákony.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist