Uhlíkové restrikce

Uveřejněno dne 27 dubna 2011 000 13:54

uhlik“Představte si zemi, kde se uhlík stal novým platidlem. Poneseme bankomatní kartu, která nám zpřístupní jak peníze, tak uhlíkové body” – ministr životního prostředí David Miliband.

Skupina aktivistů proti globálnímu oteplování – Fórum pro budoucnost http://www.forumforthefuture.org/ – vydala nové video volající po restrikcích na individuální emise uhlíku.

Video nadepsané ‘Carbon Clampdown’ – Restrikce uhlíku představuje možnost institucionalizace nového přísného režimu osobních uhlíkových přídělů, činí to ale tak přátelským způsobem, jak je jen u tak represivní myšlenky možné.

Video začíná oznámením „Musíme jednat okamžitě – příští generace už nebudou tuto volbu moci učinit.“ Pak se přepne na jásavá prohlášení herců, kteří mají jasně znamenat, že představují ‚obyčejné‘ lidi, kteří jsou tak šťastní, že žijí v novém režimu „uhlíkových restrikcí“. Jedna postava povídá o tom, jak je to ohromné, že jim byl udělen „ohromný bonus na uhlíkový příděl“ jako odměna za „dobrovolnictví“:

„Libra navíc! Dva dny dobrovolničení a tak masivní bonus na naše uhlíkové příděly. To je jediný způsob, jak si to mohu dovolit.“

Video se pak točí mezi různými oznámeními jako, že se přepíná mezi různými televizními kanály. Jeden takový kanál jsou zprávy s hlasatelem, který mluví o „novém smělém plánu na překonání uhlíkových emisí pomocí vydání osobních přídělů.“ Zvláště je zlověstný ten hlas s jasným záměrem představovat německého vědce, který oznamuje, že to, co představuje palivoměr, padá na nulu takže:

„Ciferník představuje spotřebu uhlíku jednotlivcem. Jakmile číselník spadne na nulu, spotřeboval jste veškerý svůj uhlíkový příděl.“

A co se pak stane? To video neříká, ponechává tuto otázku viset ve vzduchu. Webová stránka Fóra pro budoucnost však poskytuje určité náznaky, co mohou mít na mysli.

Povinná docházka na „školení nízkouhlíkového životního stylu“ http://www.forumforthefuture.org/futures/weak-signals/mandatory-exercise , tento seminář je jednou z myslitelných možností. Od pachatelů se rovněž může požadovat, aby si koupili a jedli potraviny, jejichž produkce nebyla uhlíkově náročná tak, aby se vešli do svých „denních přídělů na uhlík“ http://www.forumforthefuture.org/greenfutures/articles/602839 .

Taková ozdravná kůra je určitě tím, co bude pravděpodobně zavedeno, jakmile se Austrálie stane první zemí na světě, na kterou bude uvalen systém uhlíkových přídělů. Science fiction? Zrovna teď se to děje – jak hlásí Adrew Bolt ze Sydney Heral Sun http://www.heraldsun.com.au/opinion/green-ration-is-ludicrous/story-e6frfhqf-1225946912097 .

Mnohým to může připadat neuvěřitelné, ale tenhle nápad vážně promýšlela britská labouristická vláda těsně před svou porážkou v minulých volbách. BBC hlásilo, že předseda komise sestavené k vyhodnocení nejlepšího způsobu, jak to stanovit, doporučil, že takovýto systém by měl provozovat soukromý sektor, kdy by se veškeré odpovídající informace evidovaly na „jediné plastové kartě“. Vůbec nepřekvapuje, že BBC rovněž hlásí, že aktivista globálního oteplování George Mobiot tomuto nápadu tleskal se slovy:

„Tomu každý snadno porozumí, všichni dostanete stejný uhlíkový příděl. Bude též obsahovat pro lidi zabudované pobídky, aby byli s využitím své energie uvážliví a mysleli na to, jak se udržet uvnitř svého uhlíkového přídělu.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist