Kůrovci sežerou Šumavu a pak posudky

Uveřejněno dne 27 dubna 2011 000 14:04

sumava2Spor o kácení stromů na Šumavě kvůli kůrovci přešel do obvyklého zakončení, budou se psát další posudky a to bude trvat několik měsíců. Mezitím nažraní kůrovci spokojeně odletí na dovolenou do jižních krajů, kde se možná setkají s těmi, kteří tam budou utrácet peníze za posudky.

Paradoxem je, že posudek budou psát úředníci vlastně pro sebe, budou si vydávat povolení či zakazovat kácení. To si může dovolit pouze veřejný sektor, odkládat řešení problémů a kůrovci si zatím odletí jinam.

Když u nás v lese začne řádit kůrovec, začne i „řádit“ místní lesník a „vyhrožovat“ pokutami tomu, kdo zasažené stromy ihned nepokácí. A nikdo nechce, aby mu les sežrali kůrovci. Já sám byl překvapen, jak se za týden změnil strom napadený kůrovcem, najednou byl dole jakoby bílý a zdálky vidět, musel padnout. Tedy když máte les, musíte ho nejméně jednou týdně projít, ne psát doma posudky.

Jak slyším slovo posudek a několik měsíců, tak mě samozřejmě napadne, proč tak dlouho? Jako by Šumava nebyla vědci probádána od severu k jihu již mnohokrát a dotčená území musí být popsána posudky tak, že kdyby se vytiskly, určitě by zakryly celé dotčené území a spotřebovalo se na ně tolik papíru, že by na ně padly všechny stromy na zasaženém území.

Kdo bude posudky vytvářet, úředník v rámci své pracovní činnosti? To by vypovídalo o dlouhé době, úředník má na vše čas. Ale to by byl možná střet zájmů, tak nastoupí externí odborník, asi někdo nový, který ty měsíce potřebuje na seznámení se s terénem. Určitě se musí vyrazit do terénu a zmapovat situaci, že je tam opravdu kůrovec, spočítat zasažené stromy, možná i počty kůrovců, zkoumat, zda kůrovci již někam nepřeletěli. Třeba žrát papír, na kterém jsou ty posudky, ten by jim vydržel dlouho.

Nejde tu jen o peníze za posudky? Stojí takový posudek desetitisíce či statisíce? Obávám se, že spíše jde o tu dražší variantu. Jediné, co veřejný sektor dělá se zápalem a  láskou, je utrácení peněz daňových poplatníků.

Ministr si patrně nechal udělat posudek a vydal rozhodnutí. Správa parku si nechala udělat posudek na rozhodnutí ministra. Hnutí Duha si nechala určitě udělat posudky na oba posudky. Živý organismus, což Šumava je, se mění, proto asi stále nové posudky a pořád jsou odborníci, co posudek na Šumavu nepsali. A kůrovci jsou posudky srdečně jedno, ten si na své také přijde.

Na Šumavu se letos chystám a byl bych nerad, kdyby mě tam přivítaly chráněné uschlé stromy, jak je to například v Jizerkách. Je kůrovec škodlivý? Ano! Může přeletět i na další lesy? Může! Tak na co čekáme?

Zdroj:
Janouš Václav: Kůrovec má na Šumavě klid. Park totiž zaspal. MF Dnes, příloha Jižní Čechy, 27.4.2011

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist