Nejhorší tým AV ČR

Uveřejněno dne 27 dubna 2011 000 14:06

av„Hodnocení pracovišť Akademie věd ČR ukázalo, že ne všechny vědecké týmy odvádějí chvályhodnou práci. Čtrnáct jich skončilo se čtyřkou, jeden dokonce propadl… „Ústav fyziky atmosféry: oddělení větrné energie je momentálně ostudou Akademie věd ČR. Jako jediný tým skončil v hodnocení podle školní stupnice s pětkou.“

Experti označili špatné vědecké týmy – víme které to jsou (LN, 19.4.2011)

Hodnocení probíhalo průběžně po několik let za účasti zahraničních odborníků. Oddělení větrné energie však není nutné rušit. Už se stalo. V létě 2010 bylo sloučeno s oddělením meteorologie.

Stále však má vlastní web: http://www.ufa.cas.cz/vetrna-energie/

Co oddělení zkoumá? Vítr. Oddělení se zabývalo například výzkumem vhodnosti lokalit v ČR z hlediska zásob větrné energie a zpracování metodiky pro posuzovací a schvalovací řízení při zavádění větrných elektráren.

Pro laika je zajimavá například „větrná mapa“ http://www.ufa.cas.cz/vetrna-energie/vetrna-mapa/ Není překvapením, že nejvíce fouká na horách. To vám ale řekne i negramotný venkovan. Potíž je, že tyto povětrnostně nejvhodnější lokality jsou přírodní chráněné oblasti, kde větrníky stavět nelze.

V čele oddělení léta stál pan Josef Štekl, zakládající člen a dnes čestný předseda České společnosti pro větrnou energii (r. 1994, http://www.csve.cz/).Což je jakási protiváha občanských sdružení jako Unie pro krajinu, která bojují s větrnými mlýny. Oddělení tedy zároveň zvládlo nestranně vítr zkoumat a zároveň větrnou energii aktivisticky prosazovat. Simultánně.

Výmluvně své názory pan Štekl shrnul v časopise Vesmír (Ad Otazníky kolem větrné energie, 2005/9), kde prosazuje jako řešení uhlíkovou daň: „Narovnání cenového nepoměru mezi neobnovitelnými a obnovitelnými zdroji energie by měl garantovat „uhlíkový“ zákon.“ Tj. zdražit občanům tradiční zdroje energie.

Poučení? Vedení ústavu fyziky atmosféry (http://www.ufa.cas.cz/cs/vedeni.html) by si asi mělo pohlídat, aby nevznikaly týmy, které se jen vezou na módní vlně ekologismu a eko-lobbismu. UFA je samozřejmě z výsledků hodnocení smutná. Ředitel ústavu Z. Sokol říká: „Problém, který já vidím, je v tom, že zveřejněná informace dává ústavu známku, že v něm bylo nejhorší pracoviště v akademii.“ (zdroj)

Těžko říci, zda by takový odsudek celé UFA byl fér kvůli jednomu oddělení. Na druhou stranu není to oddělení ledajaké. Léta mu šéfoval pan Josef Štekl, který předtím (1990-98) byl ředitelem celého Ústavu fyziky atmosféry.

Po tutlaných aférách IPCC (Climategate, Glaciergate) a po alarmistické prezentaci projektu CzechGlobe je to další šrám na pověsti klimatologie. Je to pro klimatology jedna jobovka za druhou. Cožpak tomu nikdy nebude konec?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist