Němci měli počítat dřív, než začaly umírat děti

Uveřejněno dne 28 února 2022 000 13:47
Ukrajinci se hrdinně brání barbarskému ruskému útoku. Evropa se konečně rozhoupala k pomoci. Pachuť z váhání ale zůstává a měla by být obrovským mementem do budoucna.

Když dopadají bomby na obytné čtvrti, každý den umírají stovky lidí včetně dětí, statisíce dalších prchají ze svých domovů, tak musí jít všechno stranou. Přesto se však zelená německá ministryně zahraničí Baerbocková nestyděla oznámit, že si Německo musí nejprve propočítat, jaké dopady by mělo odpojení Ruska od mezibankovního systému SWIFT.

Tuto nehoráznost si musíme pamatovat stejně dlouho, jako nehorázný a neomluvitelný útok Putinových vojsk na Ukrajinu.

Vážných důvodů je hned několik. Ten nejdůležitější se jmenuje žebříček hodnot. Celý svět si ho musí urychleně srovnat. Když umírají nevinní lidé, ale samozřejmě i vojáci, musí být jediným imperativem tuto hrůzu zastavit a použít k tomu bez váhání i opatření, která můžou bolet. Všechno ostatní musí jít aspoň dočasně stranou.

Němci argumentovali tím, že můžou být ohroženy dodávky plynu. Tím se rovnou dostáváme k dalšímu klíčovému bodu. Je to totiž v první řadě právě Německo, které celé roky svou politikou směřovalo do momentu, že v rozhodující chvíli místo činu muselo ostudně počítat. Byla to kombinace zeleného fanatismu a nechutné kolaborace s Ruskem.

Stačí se podívat jen pár týdnů zpátky. Možná už si pod dojmem obrovských emocí ze současných událostí nevzpomenete, že Německo před dvěma měsíci vypnulo tři jaderné elektrárny spolu s Rakouskem a Lucemburskem hrozilo žalobou na to, aby bylo jádro zahrnuto do tzv. taxonomie, nebo na to, že nová německá vláda hned po nástupu vehementně vykřikovala, že s uhlím je potřeba skončit už v roce 2030, nebo na to, že při vehementním prosazování Green Dealu se nikdo s počítáním analýz dopadů neobtěžoval, takže třeba český Senát musel dát tzv. žlutou kartu, nebo na to, jak němečtí politici bagatelizovali všechny zločiny Ruska a prosazovali dostavbu plynovodu Nord Stream 2, nebo na to, že i čeští politici či ekologičtí aktivisté vehementně prosazují náhradu uhlí za plyn, přičemž neustále opakovali, že to je kvůli ochraně klimatu (což je nesmysl) a že Rusko potřebuje plyn prodávat víc, než my kupovat, takže riziko není.

Dneska už se snad všichni probrali. Tedy všichni ne, například eurokomisař Timmermans pronesl, že Putin zahájil válku, aby odvrátil pozornost od změny klimatu. Ale to beru jako výjimečný případ a doufám, že je ten pán už v péči některé z psychiatrických klinik.

Ostatním politikům a všem slušným lidem snad už došlo, že současný svět je bohužel na hony vzdálený sluníčkovým ideologiím.

Bohužel, toto kruté poznání odnášejí ubozí Ukrajinci. Ti jsou obětí nejen bandity z Kremlu, ale i naší naivity, nezodpovědnosti a často bohužel i nechutné kolaborace. Naštěstí zatím s neuvěřitelnou statečností a nasazením bojují. Je naší povinností pomoci jim doslova všemi silami. Pomoci jim ubránit se a následně i znovu vybudovat jejich zničený stát.

Zároveň si všichni musíme uvědomit, že si náš skvělý demokratický svět musíme ubránit. To obnáší dramatické přeskládání hodnot. Musíme se přestat neustále přednostně zabývat malichernostmi, musíme si přestat lhát do vlastní kapsy, musíme přestat zakrývat svinstva zeleným fíkovým listem. Musíme samozřejmě dál chránit životní prostředí a klima. Ale musíme to dělat tak, aby to mělo smysl a nepřinášelo ještě mnohem akutnější hrozby. Předpokladem je, že například budeme počítat. Abychom byli připraveni na moment, kdy na počítání není čas.

Milí Ukrajinci, držím vám palce, abyste se ubránili. Pomáháme, jak můžeme. Jsme s vámi a budeme i v budoucnu. Jste hrdinové, kteří s nasazením životů bojují proti neomluvitelné agresi Putina. Nikdy vám to nezapomeneme. A nesmíme zapomenout ani na vlastní chyby a už je neopakovat.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist