Je čas poslechnout Gretu, a začít poslouchat odborníky

Uveřejněno dne 1 března 2022 000 14:11
Při záběrech z Ukrajiny je mi do breku a současně jsem naštvaná, strašně naštvaná. Na zločince Putina, ale i na to, že teprve tohle šílené vraždění dokázalo propíchnout západní bublinu.

Už měsíce se snažím upozorňovat na to, že západní svět přistupuje k ochraně životního prostředí i klimatu špatně. Založila jsem si kvůli tomu osobní miniprojekt Moje zelená. Snažím se aspoň touhle skromnou formou křičet do světa, že mi vadí lidé, kteří přírodu ničí, ale stejně tak ti, kteří si z ochrany přírody udělali byznys.

Tihle lidé totiž přírodě škodí zrovna tak, a to hned několika způsoby. Jednak tím, že bezohledně prosazují svůj byznys bez ohledu na to, jestli opravdu přírodě pomáhá. Zároveň tím, že vysávají dotace, které by mohly sloužit k opravdové ochraně přírody i klimatu. A v neposlední řadě tím, že téma ekologie diskreditují v očích většinové veřejnosti. Stačí se podívat na volební výsledky Zelených, ale nakonec i Pirátů.

Není to totiž tak, že většina lidí chce přírodu či klima huntovat. Prakticky každý ji chce chránit. Jen se lidem nelíbí, že se jim někdo snaží nařizovat, co mají dělat či platit, když současně vidí, že to nepřinese žádný hmatatelný výsledek, tedy kromě milionů v něčích kapsách. A zároveň vidí, že to způsobí jen drahotu, snížení životní úrovně a dokonce ohrožení blackoutem. Teď se navíc ukázalo, že jde o fatální ohrožení bezpečnosti.

Mnoho odborníků už dloooouho varuje Německo a Evropskou unii, že svou energetickou politiku dělá špatně. Překotně tlačí na dekarbonizaci a vůbec přitom nebere ohled na další konsekvence. Jaké to jsou, vidí většina lidí už teď na složenkách, nedej bože, abychom to viděli i na teploměrech v našich bytech a vypnuté elektřině. Politici ale byli slepí a hluší, nebo spíše nechtěli vidět a slyšet. Byli jak ti pověstní koně s klapkami na očích. Prostě táhli karavanu dál. Karavanu, která přitom vypouští stále menší a menší procento ze světových emisí.

Teď přišel náraz, který jsme nečekali, nebo spíš doufali, že se nedostaví. Odborníci předpovídali, že evropské lídry probudí teprve blackout se svými šílenými důsledky. Ten zatím nepřišel, ale místo toho přišel Putin, který masově vraždí civilisty na Ukrajině. Teprve to nás probudilo. Německý ministr Habeck, který je současně jedním ze spolupředsedů německých zelených, náhle tvrdí, že se prodlouží zbývající německé jaderné reaktory. Řekl, že v současnosti nejsou v německé energetice žádná tabu, což nejspíš znamená, že se přehodnotí i plány na ukončení těžby a spalování uhlí. To vše se samozřejmě bude dělat nepřipraveně, překotně, bez plánování. Pochopitelně ještě více zapláčou peněženky spotřebitelů i klima.

Přitom vlastně stačilo dělat to, co požaduje aktivistka Greta Thunbergová. Ta říká, poslouchejte vědce. Ona samozřejmě myslí pouze ty vědce, kteří upozorňují na riziko změny klimatu. Zodpovědný politik by ale měl poslouchat všechny vědce, nebo lépe řečeno odborníky. Tedy i ty, kteří se možná nevyznají v klimatu, ale za to rozumí energetice, ekonomii, zahraniční politice, bezpečnosti.

Kdyby je politici poslouchali, tak by se už roky věci dělaly jinak. Netvrdím, že by zastavili šíleného Putina, ale minimálně bychom byli lépe připraveni a nemuseli teď dělat překotná rozhodnutí.

Minulost nezměníme, ale můžeme, lépe řečeno musíme změnit budoucnost. Musíme se začít chovat opravdu zodpovědně a přestat si lhát, že všechno vyřeší dekarbonizace Evropské unie. Ta totiž sama o sobě nevyřeší nic. Musí se přidat celý svět. Že to bude obtížné, nám dokazují šílené záběry z Ukrajiny. Stejně tak se musí začít stejně vehementně řešit globální problém s plastovým odpadem a plasty obecně. Jen pandemie covidu nám ukázala, jak jsme na jednorázových plastech stále závislí. Musí se začít komplexně řešit problematika zemědělství, použití chemických hnojiv atd.

Musí se investovat mnohem větší částky do vědy a výzkumu, aby se vyvinuly nové technologie nejen v oblasti obnovitelných zdrojů energie, vodíku, modulárních reaktorů atd., ale i v oblasti recyklace, obalů, nejrůznějších materiálů.

Především se ale musí sundat klapky, ale i růžové brýle z očí. Je nutné vnímat realitu a různá rizika včetně těch, o kterých jsme si až do minulého týdne mysleli, že jsou už minulostí. Bohužel nejsou. Je čas začít dělat věci správně. Snad ještě není pozdě.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist