Německo varuje před zákazem dovozů energie z Ruska, že nedostatek energie rozbije sociální soudržnost

Uveřejněno dne 11 března 2022 000 10:58

V době, kdy američtí činitelé skoro každý den říkají, že Amerika „aktivně diskutuje“ o zákazu ruských dovozů ropy, německý ministr hospodářství řekl, že sice lituje, že země je pořád závislá na dovozech z Moskvy, stejně ale varoval před rozsáhlým zákazem dovozů energií z Ruska.

Jak hlásí Deutsche Welle: „Německo je v současnosti pořád závislé na ruských fosilních palivech,“ řekl ve čtvrtek ministr hospodářství Robert Habeck, když promlouval proti zákazu dovozů energie z Ruska v reakci na invazi Moskvy na Ukrajinu.

„Neprosazoval bych embargo na ruské dovozy fosilních paliv. Byl bych dokonce proti,“ řekl po schůzce s vedením německého businessu. „Dodávky těch energií potřebujeme, abychom v Německu udrželi cenovou stabilitu a energetickou bezpečnost,“ dodal Habeck s varováním, že „nedostatečné dodávky by v Německu ohrozily sociální soudržnost.“

Habeck zdůrazňoval, že Německo „se musí osvobodit“ od dovozů ruského plynu, uhlí a ropy. V únoru Německo zastavilo kontroverzní plynovod Severní proud 2. Mezitím se připojilo k dalším evropským zemím v zavedení plošných sankcí na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu. Berlín dokonce zrušil svou dlouho zavedenou praxi blokovat dodávky zbraní do konfliktních zón.

Habeck však řekl, že Německo už začalo pociťovat dopady těchto rozhodnutí.

„Dopad sankcí a války je na všechny sektory ekonomiky tak závažný, že se můžeme bát těžkých škod,“ řekl Habeck. Ministr tvrdil, že všechny naděje, že největší evropská ekonomika se může vrátit na post-pandemickou úroveň během letošního roku, jsou na cáry.

„Doufali jsme, že toto jaro zažijeme skok vzhůru, dostaneme se do fáze zotavení. Teď tu ale máme důsledky války,“ varoval. Habeck na spotřebitele naléhal, aby zasadili úder snížením spotřeby. „Chcete-li Putinovi trochu ublížit, tak spořte energii,“ řekl.

Německá vláda slíbila, že zařídí dostupnost levných úvěrů přes veřejný zápůjční ústav KfW, aby některé z těch ztrát pomohla kompenzovat.

Habeck řekl, že doufá, že opatření přijatá vládou k úlevě od dopadů sankcí a vysokých cen energií na podniky a domácnosti odvrátí recesi.

„A je třeba to říci znovu, že to není nikdo jiný než Vladimir Putin, kdo na globální komunitu uvalil břemeno takovýchto důsledků,“ dodal.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist