Německo má spojence. Proti odstřihnutí ruského plynu a ropy je i Nizozemsko

Uveřejněno dne 11 března 2022 000 10:58

Nizozemský premiér Mark Rutte se ve středu vyslovil proti zákazu importu ruské ropy a zemního plynu do EU, pro členské země bloku by to podle něj bylo neudržitelné. Záměr zastavit dodávky ropy a plynu z Ruska v reakci na invazi Moskvy na Ukrajinu ohlásily tento týden Spojené státy a Velká Británie, Německo však podobný krok odmítlo.

 

Nizozemský premiér Mark Rutte

Nizozemský premiér Mark Rutte Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

„Musíme hovořit o našich zranitelných místech, co se týče naší závislosti na ruské ropě a ruském plynu. Nezastával bych se v tuto chvíli odříznutí našich dodávek ropy a plynu z Ruska, není to možné, protože ty dodávky potřebujeme a to je nepříjemná pravda,” řekl Rutte při tiskové konferenci s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

„Ale můžeme udělat více pro to, abychom rozjeli zelenou agendu, abychom dekarbonizovali naši ekonomiku,” dodal.

Západní lídři již řadu dní zvažují možnost přerušení dodávek ropy a plynu z Ruska jako prostředek dalšího zvýšení ekonomického nátlaku na Moskvu. Státy EU ze svých sankcí vůči Rusku energetický sektor dosud vynechávaly, řada z nich je totiž na ruských fosilních palivech do značné míry závislá.

EU si do konce zimy poradí bez ruského plynuVálka na Ukrajině
 

EU si do konce zimy poradí bez ruského plynu

„V současné době nelze dodávky energie pro zajištění výroby tepla, mobility, zásobování elektřinou a běhu průmyslu v Evropě zajistit jiným způsobem. (Energie z Ruska) má proto zásadní význam pro poskytování veřejných služeb a každodenní život našich občanů,” řekl v pondělí německý kancléř Olaf Scholz.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve středu řekla, že EU nakoupila dostatek zkapalněného zemního plynu (LNG), aby byla až do konce zimy nezávislá na dovozu z Ruska.
 
Spojené státy oznámily zákaz dovozu ropy, zemního plynu a uhlí z Ruska v úterý, Velká Británie ve stejný den informovala, že do konce letošního roku postupně ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist