NĚMECKO: Falešní a prázdní Zelení

Uveřejněno dne 14 března 2022 000 12:30

Zákaz dovozu ruské ropy do Německa by v této zemi měl za následek chaos, řekla podle agentury Reuters německé ministryně Annalena Baerbocková. Taková situace by prý pro Kreml znamenala výhru. Jsem přesvědčen, že bude paní ministryně a současně spolupředsedkyně německých Zelených svého výroku jednou hořce litovat.

Pokud bychom ho (dovoz ropy z Ruska) okamžitě zastavili, druhý den bychom v Německu nikam nedojeli,“ řekla Baerbocková deníku Bild. Dodala, že pracovníci klíčoví pro fungování země jako učitelé a zdravotníci by nebyli schopni se dostat do práce a hrozily by výpadky elektrické energie.

Přisadil si i druhý spolupředseda Zelených a současný německý ministr hospodářství Robert Habeck, který varoval před celohospodářskými a celospolečenskými dopady „nejtěžších rozměrů“, které by znamenalo případné embargo na dovoz ruského uhlí a plynu ze strany Evropské unie.

Jejich slova samozřejmě mají logiku, ale v kontextu ruské agrese na Ukrajině i dřívějších výroků i kroků Zelených znějí příšerně. Bývalý prezident Václav Klaus by nejspíš znovu napsal, že jsou falešná a prázdná.

Vedení německých zelených totiž nechává zoufalé Ukrajince napospas ruskému ostřelování a bombardování a současně brutálně popírá samo sebe.

Zelení v Německu dlouhodobě tlačili a výrazně přispěli k odklonu od jaderné energetiky. Na sklonku loňského roku si při utváření nové vládnoucí koalice prosadili, že od uhlí se Německo odkloní už v roce 2030, ačkoli německá uhelná komise před časem doporučila termín o osm let pozdější. To vše Zelení velmi vehementně prosazovali i přesto, že nemohli přeslechnout varovné hlasy, které říkaly, že Německo nezadržitelně směřuje k energetické závislosti mj. na Rusku.

Zprávy energetického regulátora Bundesnetzagentur opakovaně varovaly před zvyšující se pravděpodobností, že se v budoucnu může zvýšit energetická závislost Německa na sousedních zemích, protože Německo ukončuje provoz dalších uhelných a jaderných elektráren.

Zeleným to bylo jedno. Nebrzdili, naopak do poslední chvíle utahovali šrouby. Až do momentu, kdy začaly na ukrajinská města padat ruské bomby. Najednou se probudili. Ovšem místo pomoci Ukrajině začali vehementně blokovat zákaz ruských fosilních paliv.

Nejsem si jist, co z toho bude jejich voličům vadit více. Ale jsem si jist, že jim jejich neuvěřitelné pokrytectví mnoho lidí nikdy neodpustí.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist