Česko platí miliardu za péči o mořské dno

Uveřejněno dne 16 května 2011 000 13:03

moreČasto vypadne z nějaké ministerské skříně kostlivec. Tentokrát to platí o resortu zahraničí, který má v návrhu státního rozpočtu na příští rok vyčleněné peníze na podporu kuriózních organizací. Patří mezi ně třeba Mezinárodní úřad pro révu a víno nebo instituce OSN, která pečuje o mořské dno.

Návrh rozpočtu na příští rok počítá pro ministerstvo zahraničí s výdaji ve výši 5,5 miliardy korun. Z toho více než miliardu věnuje resort na příspěvky pro různé mezinárodní organizace. „Některé položky jsou více než překvapivé, a pokud by se nejednalo o peníze, které nyní v rozpočtu znatelně chybí, tak bych řekl, že jsou i úsměvné,“ píše místopředseda výboru David Šeich (ODS) v tiskovém prohlášení.

Ačkoliv ministerstvo propouští 10 procent svých zaměstnanců, peníze i v době krize najde pro takové bizarní instituce, jako jsou Mezinárodní úřad pro révu a víno, Mezinárodní úřad OSN pro mořské dno nebo ústav, který se zabývá chladírenstvím. „Je otázkou, zda nejsme členy v podobných institucích jen proto, že nějaký úředník si rád zajede jednou ročně na výroční schůzi do příslušné země,“ doplňuje Šeich.

Zástupci ministerstva zahraničí a financí tvrdí, že celou situaci přezkoumají a u těchto kontroverzních položek nechají provést audit.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist