USA varují EU před zákazem ruské ropy, že způsobí více škod než užitku

Uveřejněno dne 25 dubna 2022 000 20:34

Úplný zákaz dovozů ruské ropy a plynu ze strany EU by měl nezamýšlené ekonomické dopady na Spojené státy a jejich Západní spojence, řekla ve čtvrtek ve Washingtonu reportérům americká ministryně financí Janet Yellen. Ministryně financí dodala, že takový zákaz by přinesl více škod než užitku.

„Je sice třeba, aby Evropa snížila svou závislost na ruské ropě a plynu,“ řekla Yellen, „je však třeba, abychom bili při úvahách o úplném zákazu – třeba dovozů ropy – opatrní.“

Evropa je pod tlakem, aby přestala nakupovat ruskou ropu a plyn, což je čin, který by Rusko odřízl od přílivu výnosů, zároveň by to ale Evropu vyhladověl nedostatkem tolik potřebných dodávek energií.

Varování Yellen přichází výstraze od JP Morgan z tohoto týdne, která poukazovala, že úplný a okamžitý zákaz energetických dodávek z Ruska do EU by ji odřízl od více než 4 milionů barelů ruské ropy denně a vyhnal by ceny ropy na 185 dolarů za barel.

EU a Evropská komise spolu diskutují o embargu na ruskou ropu, v této skupině však ohledně této záležitosti panuje rozkol, kdy takové země jako Německo tomu kvůli své značné závislosti na energetických dodávkách z Ruska rozhodně vzdorují.

I kdyby všichni členové EU s takovým zákazem souhlasili, stejně by trvalo měsíce to koncipovat a připravit, říkali minulý týden evropští činitelé. EU už vyjednává s dalšími zeměmi dodávajícími ropu s konečným cílem získat alternativní dodavatele ropy tak, aby byli připravenější na své odstřižení od ruských dodávek ropy.

Mezitím levicoví aktivisté v ulicích Berlína…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist