Petr Fiala pochválil OZE. Teď by mohl říct pravdu

Uveřejněno dne 6 května 2022 000 9:52
Při návštěvě středních Čech premiér řekl, že potřebujeme posílit fotovoltaické kapacity. Podpora komunitní energetiky jistě má své místo, ale není řešením celostátního problému. Kdy to premiérovi dojde?

Česko čeká, kdy vláda jasně řekne, jak chce čelit energetické krizi. Ceny energií jsou tak vysoké, že přímo ohrožují tuzemské výrobní kapacity. Jasně to vyplývá z postoje Hospodářské komory, proti kterému se ostře vymezil generální ředitel ČEZ. O tom, že růst cen energií ohrožuje domácnosti, již řádku měsíců nepochybuje nikdo. Všem nám navíc dýchá do zátylku možnost přerušení dodávek plynu z Ruska. V takové situaci se předseda vlády Petr Fiala (ODS) vydal na návštěvu Středočeského kraje. Při zastávce v „energeticky soběstačné obci Kněžice“ se nechal slyšet, že „Musíme posílit energie z obnovitelných zdrojů. Naše koalice připravuje legislativu, která umožní sdílet energii v rámci obce a tím zajistit její naprostou soběstačnost. V Kněžicích se dívají na odpad jako další zdroj energie.“ Předseda vlády ještě doplnil, že obcí Kněžice se mají inspirovat další obce a vláda by jim k tomu měla vytvořit podmínky (zde).

Nic proti tomu, aby obce pracovaly na své co možná největší energetické soběstačnosti. Ani proti tomu, aby jim k tomu vláda vytvářela podmínky. Jenže – na druhou stranu – je tohle to, co Česko nyní potřebuje nejvíc? Nemělo by spíš v současnosti padnout konečně jasné slovo o velké energetice? Nejen o té jaderné. Je sice prima, že by vláda ráda dostala fotovoltaiku na 100 tisíc střech, ale to přeci zásobování Česka elektřinou a teplem naprosto nevyřeší. A dokonce to ani nesníží nároky na instalovaný výkon velkých konvenčních zdrojů. Smysluplnost dotací na podobné projekty je mírně řečeno poněkud diskutabilní. Protože odkud by taková soběstačná obec brala elektřinu, když její obnovitelné zdroje nebudou mít z čeho vyrábět, než z celostátní sítě? Na tenhle fakt se jaksi s oblibou zapomíná.

V každém případě však v současné době Česká republika potřebuje soustředit prostředky na to, aby mohla podporovat nákupy plynu na zimu a ne je tříštit v tisících dotací, které celkový problém neřeší. Potřebuje také politika, který sebere odvahu a vykáže nekritickou zelenou lobby a jejich nápady do patřičných mezí. Tedy mezi doplňky energetického mixu. Které si zájemci zaplatí sami. Buď protože je budou tak moc chtít, nebo proto, že se ukážou jako ekonomicky životaschopné i bez dotací. Kdo by ovšem tím politikem měl být? Z podstaty své funkce by to měl být právě Petr Fiala. Obnovitelné zdroje v Kněžicích už pochválil, teď by mohl říct i pravdu o tom, že bez velkých konvenčních elektráren se ještě docela dlouho neobejdeme. Včetně těch uhelných. Protože díky OZE energeticky naprosto soběstačné obce budou ještě docela dlouho pouhou marketingovou chimérou. Nic na tom nemění ani fakt, že tomu možná věří i premiér.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist