Bez solárů nové budovy nebudou. Další plán EU proti Putinovi. Opět šlo přes TOP 09

Uveřejněno dne 19 května 2022 000 12:56

Evropská komise dnes představila plán zvaný REPowerEU, který je reakcí na těžkosti a narušení globálního trhu s energií, způsobené ruskou invazí na Ukrajinu. Má pomoci se snížením závislosti na ruských fosilních palivech, blíže s ním české občany seznámil na svém twitteru poslanec Evropského parlamentu Luděk Niedermayer (TOP 09).

Bez solárů nové budovy nebudou. Další plán EU proti Putinovi. Opět šlo přes TOP 09
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

 
2%
 
97%
hlasovalo: 10830 lidí

Úspory energie jsou podle Evropské komise nejrychlejším a nejlevnějším způsobem, jak vyřešit současnou energetickou krizi a snížit účty. Komise navrhuje zlepšit dlouhodobá opatření v oblasti energetické účinnosti včetně zvýšení závazného cíle energetické účinnosti: „Ta by měla snížit spotřebu energie nově o 13 %. Snížit dopady krize pomůže vytvoření unijní platformy pro společné nákupy energie,“ přibližuje europoslanec. 

Znamená to také, že ruský plyn budeme co nejrychleji nahrazovat dodávkami LNG z USA, Kataru a dalších zemí. „Evropská komise navrhuje stejně jako naše skupina v Evropském parlamentu vyšší podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie. Ty mají činit 45 % do roku 2030 a také zdvojnásobení kapacity FVE do roku 2025,“ přibližuje Niedermayer.

V plánu je proto rovněž povinná instalace solárních panelů na nové budovy, urychlení rozšíření tepelných čerpadel nebo rozvoj vodíkové a biometanové energetiky.

Členské státy jsou rovněž vyzývány, aby využívaly fiskální opatření na podporu úspor energie, jako jsou snížené sazby DPH na energeticky účinné systémy vytápění, izolace budov a spotřebiče a výrobky. 

V tomto týdnu Niedermayer seznámil své české spoluobčany s devíti kroky Evropské komise, které mají významně přispět k ukončení závislosti na ruském plynu a ropě, jejich společným jmenovatelem je velké uskromnění spotřeby občanů EU a také konec pohodlí tak, jak jsme jej dosud znali.

Zmíněných devět kroků má následující podobu:
1. Snížit teplotu a používání klimatizace
2. Upravit nastavení kotle
3. Pracovat z domova
4. Používat auto ekonomičtěji
5. Snížit rychlost na dálnicích
6. Ve větších městech nevyjíždět v neděli autem
7. Na kratší vzdálenosti vyrazit pěšky nebo na kole
8. Jezdit MHD
9. Namísto létání jezdit vlakem 

Tyto úspory mohou podle Evropské komise vést v rámci Evropské unie k energetickým úsporám až 220 milionů barelů ropy a 17 miliard kubíků plynu ročně. „A řadu z nich může udělat každý z nás,“ dodává Niedermayer spolu s heslem, že stojí za Ukrajinou. Ovšem návrhy Evropské komise vyvolaly velkou pozornost a převážně rozpaky. 

Invaze na Ukrajinu vzbudila v Evropě nechuť vůči ruským surovinám, většina států je chce přestat používat, což ovšem komplikuje fakt, že řada evropských států je na dovozu těchto surovin alespoň částečně energeticky závislá. Vehementně se na půdě europarlamentu proto stále hledá jednotný postup.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist