Kvůli EU hrozí uzavření Dukovan

Uveřejněno dne 26 května 2011 000 10:54

elektrarnaV souvislosti s tažením Evropské unie proti jaderným elektrárnám, jehož impulsem byly tragické události v Japonsku, se rýsuje možný konflikt mezi Českou republikou a Evropskou unií. Hrozí totiž, že by EU mohla zavřít elektrárnu Dukovany a ohrozit dostavbu Temelína.

Minulou středu, 18. května, o tomto problému jednala vláda. Česko by se mohlo bránit zablokováním novelizace Lisabonské smlouvy. ParlamentníListy.cz mají informaci potvrzenou od dvou zdrojů, které byly přítomny zasedání vlády.

Předseda vlády Petr Nečas minulou středu vládu informoval o záměru Evropské rady, tedy hlav exekutiv členských států EU ohledně požadavku provedení zátěžových testů jaderných elektráren. Nečas zde řekl, že existuje hrozba, že by tento test mohl být zaměřen hlavně proti reaktoru typu VVER 440 (vodo-vodní energetický reaktor). To by se prý týkalo českých Dukovan, ale i slovenských Mochovců.Hrozba uzavření Dukovan a nedostavení Temelína

Nečas podle zdrojů ParlamentníchListů.cz z vlády řekl, že návrhy testů jsou naprosto nesmyslné a zahrnují v sobě absurdní kritéria, například dimenzování na pád dvou letadel na elektrárnu zároveň. Výsledky takových testů by dokonce mohly vést k uzavření Dukovan a slovenských Mochovců.

Premiér se obává i toho, že uzavření Dukovan by ohrozilo dostavbu Temelína, protože zavření této elektrárny by znamenalo značný finanční výpadek. „Jako krajní variantu diplomatické obrany Nečas vidí, že by českému parlamentu doporučil neschválit novelizaci Lisabonské smlouvy, která má umožnit plánované záchranné mechanismy států eurozóny a ke kterému parlament vyslovil již předběžný souhlas. Podle procedury musí ale projít novelizace, aby mohla začít platit, oběma komorami ústavní většinou a ratifikaci završuje svým podpisem prezident,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj.

Protijaderné tažení německé CDU

V podobném duchu se nesla i premiérova prohlášení na Evropském jaderném energetickém fóru, které proběhlo o den později, 19. května v Praze. Zde premiér v souladu s tím, co již před tím řekl na vládě, uvedl, že by kritéria zátěžových testů podle jeho názoru neměla zahrnovat hrozbu terorismu.

„Je zásadní, aby definování pravidel i vyhodnocování zátěžových testů zůstalo na odborné úrovni a chci zdůraznit na vysoce odborné úrovni. Nesmíme si dovolit zpolitizování tohoto problému. Domnívám se zejména, že aspekt terorismu nemůže být součástí těchto testů a jejich vyhodnocení,“ řekl podle ČTK Nečas.

Ten tak narážel na to, že jaderná energie se stala velkým politickým tématem v sousedním Německu. Zdejší CDU kvůli tomu prohrává jedny volby za druhými. Nečas v této souvislosti na zasedání vlády prý také řekl, že za protijaderným tažením je právě tlak eurokomisaře pro energetiku Günthera Oettingera, který je členem německé vládní CDU.

Proti antijaderné hysterii řada států EU

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová na fóru řekla, že se členské země již na podobě zátěžových testů z velké části dohodly již v předchozích dnech. „Na technické úrovni panuje shoda,“ řekla. Spory jsou však kolem bodu, zda testy mají obsahovat také kritérium ochrany před teroristickým útokem. České republika je podle ní proti, stejně jako drtivá většina dalších zemí, například Francie, naopak Evropská komise kritérium teroristického útoku v testech prosazuje.

Podle premiéra by kritéria zátěžových testů měla být dohodnuta do poloviny roku. Testy pak posoudí Evropská komise a Evropská rada, které schválí jejich konečnou podobu v průběhu června. Testy by měly začít v druhé polovině roku. Komise podá o výsledcích zátěžových testů v prosinci první zprávu Evropské radě, dodal Nečas.

Němec Oettinger pro nejpřísnější kritéria

Německý eurokomisař Oettinger v minulých dnech prohlásil, že je pro co nejpřísnější kritéria zátěžových testů. Měla by podle něj mimo jiné zahrnovat teroristické riziko, hrozbu kybernetického útoku nebo případný pád letadla na elektrárnu. Některé země, včetně ČR, k tomu mají ale výhrady.
„Nedovedu si představit, že by kritéria zahrnovala hrozbu terorismu,“ řekl na fóru Nečas.

EU začala uvažovat o zátěžových testech v době, kdy zemětřesení a následná vlna tsunami těžce poškodily japonskou elektrárnu Fukušima.

Premiér na fóru uvedl, že Česko zátěžové testy podporuje a zároveň zopakoval, že stát stále počítá s dostavbou nových bloků jaderné elektrárny Temelín. Zdůraznil zde, že každá země EU má právo zvolit si vlastní energetický mix a ČR chce pokračovat ve využívání jaderné energie.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist