Piráti chtějí léčit jako doktor Cvach

Uveřejněno dne 2 června 2022 000 10:33
Elektřina, plyn, benzín i nafta jsou brutálně drahé. Navíc hrozí, že nebudou. Politici by měli dělat vše, aby zajistili dodávky za dostupné ceny. Piráti místo toho chtějí bojovat s „uhlobarony“.

„Piráti proti doporučení Uhelné komise dlouhodobě vystupují a stejně jako odborná veřejnost žádají ukončení spalování uhlí již v roce 2033. Nejenže nezávislé studie ukazují, že ukončení spalování uhlí v Čechách v roce 2033 je zcela reálné, tento rok odpovídá také rapidnímu zdražování emisních povolenek, které elektřinu z uhlí vyřadí z trhu mnohem dříve,“ stálo na facebookovém profilu Pirátů prakticky přesně před rokem, konkrétně 21. května 2021.

Rok se s rokem sešel a Piráti, nyní už i přes volební fiasko vládní strana, naprosto otočili a křičí, že uhelné elektrárny vydělávají moc a je třeba ty „zlé uhlobarony“ zdanit.

Připomíná to léčbu nechvalně legendárního seriálového doktora Cvacha, který nejdřív chřadnoucího pacienta „odsoudí“ k smrti, aby mu následně po zázračném uzdravení chtěl uříznout nohu. Aby si moc nevyskakoval.

Asi každý pacient by z nemocnice utekl, kdyby ho měl léčit Cvach. Mně se z Česka ani kvůli Pirátům emigrovat nechce, tak aspoň píšu tento blog. Třeba si ho Piráti přečtou a zamyslí se.

V první řadě by se měli zamyslet nad tím, co vlastně způsobilo, že je dnes elektřina tak drahá, že na ní všichni výrobci včetně uhelných elektráren vydělávají. Oni si totiž ty ceny nevymýšlejí. Tvoří se totiž na evropských energetických burzách. Odpověď není jednoduchá, já navíc nejsem odborník, ale pouhý poučený laik, který se o problematiku trochu zajímá.

Cenu elektřiny už delší dobu zvyšuje zejména snaha o snižování emisí a její důsledky. Jsou to emisní povolenky, které musí platit všichni, kdo produkují CO2 (elektrárny, teplárny, továrny atd.). Jsou to nutné investice do různých opatření na snižování emisí. Jsou to nejrůznější dotace na obnovitelné zdroje, u nás je to kvůli tzv. solárnímu tunelu každý rok přes 40 miliard korun. Je to také nutnost tyto nestabilní obnovitelné zdroje, které vyrábějí jen, když počasí dovolí, vykrývat jinými zdroji (hlavně uhelnými a plynovými). To v důsledku vede k tomu, že musí být tzv. dvojitá energetika, což samozřejmě stojí peníze. A pak je tu ještě jeden klíčový důvod. Vedle tlaku na zvyšování podílu obnovitelných zdrojů je zde roky tlak na odchod od uhlí. To vedlo k tomu, že se neustále zvyšovala závislost na zemním plynu, z velké většiny z Ruska.

No a právě toho zneužil Vladimir Putin. Dnes je jasné, že Rusko už měsíce uměle snižovalo objem dodávek do Evropy, čímž zvyšovalo cenu plynu a tím i elektřiny, ale rovněž dostalo Evropu do zranitelné pozice. Proto se nyní Němci a další země včetně té naší tak brání embargu na dovoz ruského plynu.

Odskočme si v této souvislosti na chvilku zase ke Cvachům české politiky. „V důsledku nárůstu cen emisních povolenek už dochází k útlumu využívání uhlí v teplárenství a v posledním roce tento trend významně zrychluje. Jako logická a rychlá se jeví právě náhrada zemním plynem. Už dnes se vyplatí stavět paroplynové elektrárny soukromým společnostem a jsem přesvědčený, že i v České republice nás takové projekty brzy čekají,“ řekl v březnu loňského roku předseda Pirátů a dnes ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Řekl to tedy zhruba 7 let po ruské anexi Krymu a části Donbasu. Řekl to v době, kdy už se velmi nahlas mluvilo o tom, že závislost na ruském plynu je bezpečnostní riziko. Řekl to těsně před tím, než cena plynu a s ním i elektřiny začala prudce stoupat. Řekl to v době, kdy se Putin už nepochybně chystal na útok na Ukrajinu.

Nechci Bartošovi ani Pirátům předhazovat nějaké zlé úmysly. Nepodezírám je z kolaborace s Putinem. Ale tvrdím, že energetice vůbec nerozumí a vůbec si neuvědomují, o jak vážnou věc jde. Řeší jen emise a vůbec jim nedochází, že v první řadě je důležité, aby firmy i domácnosti měly dodávky a mohly si je dovolit.

Piráty jsem nikdy nevolil a nikdy je volit nebudu. V některých věcech mi však dřív byli sympatičtí, třeba v boji s OSA. Jsou to vesměs mladí lidé a celkem věřím, že to myslí dobře. Proto bych je chtěl poprosit, aby věci, kterým nerozumí, nechali na odbornících. Jak totiž už někdo řekl, ideologií si nezatopíme.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist