JESTLI DOJDE K DĚLENÍ ČEZ, NEBUDE TO KVŮLI LIBERALIZACI, ALE KVŮLI ZELENÉ REGULACI EU

Uveřejněno dne 4 června 2022 000 12:22

Green Deal udělal ze strategických investic do energetiky riziko tak velké, že ho může nést opravdu asi jen stát.

Jestli dojde k dělení ČEZ, nebude to kvůli liberalizaci, ale kvůli zelené regulaci EU
Jaderná elektrárna Temelín | foto Profimedia.cz

Má dělení ČEZ smysl? Jaký a pro koho? Určitě pro akcionáře, protože kurz akcie energetické společnosti vyskočil do výše, na níž patnáct let nebyl. Ale tady nejde o akcionáře, z nichž navíc sedmdesát procent představuje vláda, pro kterou chlubení se takovýmto výdělkem není v tuto chvíli ničím, oč by její představitelé stáli.

Ceny energií hýbou emocemi i životní úrovní lidí, kteří očekávají, že to vláda bude nějak řešit. Růst zisků energetik jim v tomto směru zcela nepochybně pěkně leží v žaludku a tučná dividenda ve státní kase je nijak zvlášť neuklidňuje. Politici však s cenami energií krátkodobě nemohou dělat nic jiného než rozdávat cizí peníze a různými formami tak brzdit sociální bolest. A samozřejmě hledat opatření, která by další podobné krizi předcházela či ji alespoň tlumila.

Splněný sen

Patří do této kategorie i úvaha o rozdělení našeho energetického gigantu ČEZ, kterou nedávno potvrdil premiér Petr Fiala v rozhovoru pro Hospodářské noviny? Důsledky ukrajinské války žádné rozdělení bezesporu nevyřeší. Jakékoli majetkové posuny v tak obří firmě jsou projektem na několik let a čerst­vé vyúčtování za elektřinu opravdu neovlivní. Trochu jinak je to v případě řešení důsledků dekarbonizace energetiky čili populárního Green Dealu, které v souvislosti s válkou a strachem o zemní plyn vytvářejí obrovskou míru nejistoty. Ceny energií se posunuly na hodnoty, při nichž lze zřejmě budovat obnovitelné zdroje bez dotací.

 

 
Putin tak naplnil sen klimatických panikářů, nicméně přírodní zákony platí i nadále a energetická soustava bude ještě několik desetiletí zcela nepochybně vyžadovat zdroje s řiditelným výkonem pro vykrývání kolísavého výkonu zdrojů založených na přízni a nepřízni počasí. Ty jsou za současné situace, a především při evropské regulaci prakticky neinvestovatelné a ekonomicky nevychází ani údržba a rekonstrukce. U jaderné energetiky vycházejí dobře staré a odepsané elektrárny, ale nové investice jsou extrémně ekonomicky nejisté.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist