Částečně automatizované tesly v USA bezdůvodně zastavují. Úřad chce po firmě vysvětlení

Uveřejněno dne 6 června 2022 000 12:13

Více než 750 majitelů elektromobilů Tesla si u amerického úřadu pro bezpečnost silničního provozu stěžovalo, že jejich vozy při použití částečně automatizovaného systému řízení se na silnici náhle zastavily bez zjevného důvodu. Informoval o tom Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA), který požádal společnost Tesla o vyjádření.

 

 

Showroom společnosti Tesla. Ilustrační foto

Showroom společnosti Tesla. Ilustrační foto Foto: Edgar Su, Reuters

Úřad také chce po automobilce, aby ho informovala o všech hlášeních od uživatelů a z terénu, která o falešném brzdění obdržela, případně o hlášených nehodách, zraněních, úmrtích a nárocích na náhradu škody.

Chce také informace o tom, zda byly systémy automatizovaného řízení a automatického nouzového brzdění společnosti aktivní v době jakéhokoliv incidentu.

Je to již čtvrté formální vyšetřování automobilky za poslední tři roky. NHTSA také dohlížel od ledna 2021 na 23 svolávacích akcí Tesly.

Tesly zaparkované v dešti by brzy měly samy zatáhnout okna, naznačil MuskAutoMoto
 

Tesly zaparkované v dešti by brzy měly samy zatáhnout okna, naznačil Musk

NHTSA rovněž provádí širší vyšetřování nehod, při kterých byl použit částečně automatizovaný systém řízení. To se týká všech automobilek.

Od roku 2016 úřad poslal týmy ke 34 nehodám, při nichž buď byl systém v provozu, nebo u nich bylo podezření, že byl v provozu. Z těchto 34 případů se 28 týkalo vozů Tesla. Při těchto nehodách zemřelo 15 lidí a nejméně dalších 15 bylo zraněno, uvedla agentura AP.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist