Fiktivní ekologický spolek vydíral

Uveřejněno dne 6 června 2011 000 10:59

penizeOlomoučtí policisté rozkrývají činnost fiktivního ekologického sdružení. Organizace s názvem Česká environmentální totiž ve skutečnosti pouze vydírala stavební firmy. Dvojice mužů pod hlavičkou sdružení firmám hrozila, že bude pod záminkami ochrany přírody komplikovat stavební řízení, pokud jí nepošlou statisícové „dary“.

Hlavní postavou celého podniku je čtyřiatřicetiletý muž, který je podle informací iDNES.cz současně zaměstnancem Krajského úřadu v Olomouci. Nyní je ve vazbě a čelí obvinění z vydírání.

Společně se stejně starým komplicem, jehož policie stíhá na svobodě, se nátlaku na stavební firmy věnovali již od roku 2007. Postupně jejich fiktivní ekologické sdružení, jehož jediným cílem bylo nutit firmy platit za to, že nebudou připomínkami blokovat jejich stavební řízení na úřadech, několikrát změnilo název.
Firmy přicházely zdržením o statisíce, tak raději platily

Stavební firmy tak postupně s žádostí o statisícové „dary“ na ekologickou činnost kontaktovala sdružení RVP Public Services, Česká developerská a naposledy právě Česká environmentální, za nimiž byli ale pokaždé stejní dva pachatelé.

Za stažení svých námitek proti projektům žádali statisíce korun. A firmy často raději zaplatily, než aby zdržením prací přišly o mnohem vyšší částky.

„Oficiálně to byly dary pro toto ekologické sdružení. Ve skutečnosti šlo však o peníze, o které si dotyční u firem sami řekli. Po jejich zaplacení pak svými námitkami na stavebním úřadě již neblokovali projekty, na které zde stavbařům běžela územní řízení,“ řekl Jiří Musil z vedení olomoucké policie.

„Podle našich prvních zjištění Česká environmentální získala díky vydíráním a podvodům od stavebních firem zhruba 1,2 milionu korun,“ dodal Musil.
Vyděrači používali falešná jména, báli se odplaty

Sami organizátoři také vystupovali pod falešnými jmény a uváděli nesprávné adresy pobytu. Podle informací iDNES.cz policistům přiznali, že to bylo mimo jiné proto, aby se vyhnuli případné odplatě ze strany naštvaných stavebníků.

Na praktiky falešných ekologů nakonec upozornila policii jedna z vydíraných firem, developerská společnost z Prahy, které sdružení blokovalo její aktivity na Mostecku, což firmu stálo měsíčně půl milionu korun. Když vyděrači přišli minulý týden v Olomouci na dohodnutou schůzku se zástupci developera, od nichž měli dostat 300 tisíc korun, zatkli je policisté.

„Nikdy se žádným aktivitám ohledně ochrany přírody nevěnovali. Je velmi pravděpodobné, že vše podnikali pouze za účelem zisku finančních prostředků,“ podotkl kriminalista Marcel Chmelina, který na případu pracuje.
Kriminalisté hledají další oběti vydírání

Pachatelé shromažďovali informace o stavebních řízeních v celé republice. Při domovní prohlídce kriminalisté podle informací iDNES.cz našli šanony, které obsahovaly informace o desítkách až stovkách řízení.

Kolik firem ale obvinění muži skutečně vydírali, detektivové teprve zjišťují. „Máme za to, že podvedených firem byly minimálně desítky v celé republice, a žádáme je, aby se nám ozvaly,“ dodal detektiv.

Obviněným falešným ekologům hrozí až čtyři roky vězení.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist