Kam nás Greenpeace dovede?

Uveřejněno dne 6 června 2011 000 11:13

greenpeace2Nedávná havárie v japonské elektrárně Fukušima měla za následek plošné kontroly všech jaderných elektráren v Evropě možná i ve světě. Největší evropská ekonomika, Německo, uzavřelo své nejstarší reaktory a po mnoha demonstracích za úplné vypnutí všech německých jaderných elektráren slíbilo uzavřít elektrárny do roku 2022. Dá se tomuto slibu ale věřit?

Havárie ve Fukušimě nastartovala motory Greenpeace po celém světě, a tak se okamžitě začaly ozývat protesty a nakonec i sliby politiků o využití jiného zdroje elektrické energie než jádra. Ale které elektrárny by je teda měly nahradit? Které Greenpeace nevadí? Tepelné, ty znečišťují ovzduší. Solární, ty zabírají velké plochy. Větrné, ty plaší zvěř. Vodní, ty mohou zranit nebo dokonce i zabíjet ryby. Kde je nějaká elektrárna, která nemá svou zápornou stránku? Co Greenpeace chce a jak vlastně její členové žijí? Členové Greenpeace snad nejezdí autem, nepoužívají elektřinu nebo snad nic nekupují? Možná někteří mají kolektor na střeše svého domu, ale nevěřím tomu, že všichni. Já bych je poslal do jeskyně, ať si tam svítí loučemi, a potravu, ať si najdou v lese. Kdybychom se chovali všichni jako tato banda, tak by naše civilizace nikdy nemohla dosáhnout takové vyspělosti, jaké dosáhla. Chtěl bych vidět jednoho, jednoho jediného „greenpeasáka“, který by v tu chvíli neměl u sebe aspoň jednu jedinou věc z našich moderních vynálezů, například mobil. Každý ví, že mobil se skládá z mnoha součástek a většina z nich pochází z ropy. Ale vždyť přece těžba ropy v moři je velmi nebezpečná a měla by se zrušit a těžba na souši může poškodit místní vegetaci. A k výrobě mobilu není potřeba elektrické energie a mobil nemá baterku? V takovém světle já vidím Greenpeace. Oni nebojují jen proti nám všem, ale i proti sobě. Vydupali si zavření německých jaderných elektráren, ale oni tu jejich energii potřebují. Požádají tak své jaderné sousedy z České republiky, aby jim tuto energii dodávali. To už jim ale nevadí, že je z jaderných elektráren. Aby to mělo pěkný závěr, nesmí u toho chybět Evropská unie se svými směrnicemi – výkupní cena elektřiny musí být všude v Evropské unii stejná. Díky Německo, díky Greenpeace! My v Česku budeme díky vám platit za elektřinu o 30 % víc.

Jedinou útěchou může být, že se do roku 2022 změní v Německu aspoň dvakrát vláda a nejméně pětkrát politici změní na tento současný výrok názor.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist